ДБ пак моли Радев да отзове Капитан Газпром

Росен Христов докарал ситуацията дотам Европейската банка за развитие да отказва да работи с ведомството му

Политика
19:49 - 16 Ноември 2022
3474
ДБ пак моли Радев да отзове Капитан Газпром

Демократична България чрез депутата й Ивайло Мирчев отново отправи апел към президента Румен Радев да отзове енергийния министър Росен Христов и да го махне от поста му заради пореден фал в ресора му. 

"Да ни е честит поредният “успех” на енергийния министър: докарал е ведомството си дотам, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отказва да работи с българското министерство на енергетиката (МЕ)", съобщи Мирчев.

По думите му ситуацията е безпрецедентна и поставя в риск двата основни енергийни проекта по плана за възстановяване, по които ЕБВР трябваше да предложи техническа помощ на МЕ и МФ.

С обща стойност от 1.7 млрд. евро двата проекта са ключови за енергийния преход в страната, като имат за цел да присъединят 1 425 МВт ВЕИ мощности в страната. Саботажът на плана за възстановяване от страна на министъра поставя под сериозен риск не само средствата по него, но и трансформацията на българския енергиен сектор, чиято забава ще струва милиарди на българските потребители и бизнес до 2030 г., предупреждава депутатът. 

И напомня, че ДБ отдавна е съзряла липсата на капацитет у наричания като Капитан Газпром енергиен министър. 

"Заради поредица от негови действия в ущърб на страната поискахме оставката му. Не бяхме чути. А г-н Христов продължава с антидържавническото си поведение. Затова от “Демократична България” апелираме към президента Радев за вземане на бързо решение, преди "резултатите" от работата му да придобият катастрофичен за страната резултат", молят от градската десница държавния глава.