ДБ предлага пакет от икономически мерки

Икономика
15:56 - 14 Април 2022
1121
ДБ предлага пакет от икономически мерки

Парламентарната група на ДБ предлага пакет от икономически мерки като отговор на увеличаващите се цени, както и за подобряване на бизнес средата.

"Имаме готов законопроект за повишаване прага за регистрация по ДДС на две стъпки – първата е на 100 000 лева от 1 януари 2023 г. и на 166 000 лева от 1 януари 2024 г.
Мярката ще засегне най-малко 90 000 фирми по първата стъпка и 110 000 фирми по втората", обясниха от ръководството в лицето на съпредседателя Христо Иванов. 

Това е една от най-важните реформи за малкия бизнес, защото значително ще намали административната тежест за фирмите.

ДБ внасят за обсъждане в коалиционен формат законопроект за намаляване и диференциране на лихвата за забава, която е основен лихвен процент (ОЛП) плюс 10% и е една от най-високите в целия ЕС.

Предлагат и намаляване на лихвата за забава до средноевропейските нива, а именно до ОЛП+4% за гражданите и ОЛП+8% за бизнеса.

"Изпратихме и писмено предложение до министъра на финансите на България да поиска от Европейската комисия намаляване или премахване на бариерите по вноса за срок от 6 месеца на стоки от трети страни за продукти, за които е характерно съществено повишаване на цената.

Част от възможните мерки за овладяване на инфлацията се обсъждат на европейско ниво. Такива са намаляването на акциза на енергоносителите и възможното общо договаряне на доставките на газ за част или всички страни от ЕС.

Предложените от нас мерки ще подкрепят бизнеса и потреблението и в резултат ще доведат до по-висок икономически растеж", добавят от десницата.