Дебатират вота на недоверие към кабинета "Денков" (НА ЖИВО)

Започна редовното заседание на Народното събрание

Новини
10:10 - 15 Ноември 2023
3495
Дебатират вота на недоверие към кабинета "Денков" (НА ЖИВО)

Започна редовното събрание на НС. Депутатите ще разискват вота на недоверие към кабинетът "Денков". В програмата е първо гласуване на промени в Закона за закрила на детето и в Закона за филмовата индустрия.

Изслушване на министър-председателя Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев за ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ "Чаира“, която е изключително важна за балансирането на енергийната система е първа точка за утре.

Две предложения за дерогация на руския петрол – на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са включени също за четвъртък.

Депутатите включиха в седмичната си програма създаването на временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти.

След декларация по повод Световния ден за борба с диабета, депутатите започнаха работа по първа точка, а именно - гласуване на недоверие на Министерски съвет.

Кристиан Вигенин взе думата като вносител. Той бе категоричен, че през последните години нарастват рисковете в световен мащаб и правителството ни вместо да стабилизира сраната ни, то поставя армията ни и отбраната ни в абсолютна зависимост спрямо чужди фактори.

Липсва стратегия за развитие на въоръжените сили, смята социалистът. Българската авиация продължава да чака първите 8 изтребители F-16, коментира той. Акцент Вигенин постави върху противовъздушната отбрана. При евентуални конфликти армията ни ще е в неравностойно положение. Българските предприятия в отбранителни сектор се държат настрани от производствата и работят само за Украйна, според червения депутат.

Той обвини МО в цялостна нищета в действията му. МО се превърнало в агенция за недвижими имоти.Правят се спорни политически назначения в МО, смята още Вигенин. Министърът е неадекватен и сам по себе си е риск, изтъкна социалистът. Той критикува и недостатъчните мерки по предотвратяване на мигрантския натиск.

Членството в Шенген е все така далеч, по мнението му. Страната ни пък била като васална провинция. Провалите следват един след друг, посочи Вигенин и призова утре , когато ще се гласува вота на недоверие, да се сложи край на агонията.

"Води се политика: разделяй и владей. Това се видя в протестите на зърнопроизводителите и на енергетиците. БСП, Въраждане и Има такъв нород искаме вот на недовери, защото правителството не може да гарантира националната сигурност на страната. Призоваваме ви утре да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново компетентно правителство", заяви той.

Министър Тагарев е категоричен, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и те ще бъдат представени в една бяла книга за отбраната. "Искрени поздравления за вносителите на вота. Правилно отбелзахте, че Русия води агресивна и с нищо непредизвикана война с Украйна. Ако постигнем консенсус на тази тема, ще имаме национална, а не партиина политика", каза той.

Той бе категоричен, че когто са гласували увеличение на възнагражденията в армията, в НС част от депутатите са гласували "против" или "въздаржал се".

БСП знаят отговора на въпроса дали имам конфликт на интереси и ако той те бе положителен - те щяхте да алармират компетентните органи, заяви Тагарев.