Дебелите деца са изложени на по-голям риск от шизофрения

Наднорменото тегло може да промени структурата на младите мозъци по време на критичните етапи на развитие

Здраве
16:45 - 16 Септември 2024
982
Дебелите деца са изложени на по-голям риск от шизофрения

Децата с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни да развият шизофрения като възрастни, според скорошно проучване. Но изглежда, че възрастните с наднормено тегло имат по-малък риск както от шизофрения, така и от обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), установиха още учените.

Проучването, публикувано от Американската асоциация за напредък на науката (AAAS), изследва връзките между индекса на телесна маса (ИТМ) в детска възраст и няколко състояния, включително шизофрения, ОКР, депресия, тревожност и Алцхаймер.

„Нашето проучване предоставя убедителни доказателства за директен и траен ефект на ИТМ в детството върху риска от шизофрения по-късно в живота, независимо от ИТМ в зряла възраст и факторите, свързани с начина на живот," авторите пишат в статията. „Тези констатации подчертават критичното значение на интервенциите в ранния живот за смекчаване на дългосрочните последици за психичното здраве от детското затлъстяване.“

Авторите пишат, че не знаят защо ИТМ в детството изглежда е свързан с шизофренията по-късно в живота, но предполагат, че 

наднорменото тегло може да промени структурата на младите мозъци по време на критичните етапи на развитие.

Техните доказателства сочат, че връзката между шизофренията и детското затлъстяване е причинно-следствена — с други думи, шизофренията изглежда е причинена от детското затлъстяване, а не просто е вероятно да се случи след това.

Тенденцията беше последователна, независимо от затлъстяването в зряла възраст и други фактори, свързани с начина на живот, които биха могли да повлияят на резултатите.

„Нашето проучване предоставя солидни доказателства за политиците и здравните специалисти за разработване на целенасочени интервенции, насочени към намаляване на детското затлъстяване

и смекчаване на неговите дългосрочни последици за психичното здраве",

написаха авторите.

Те не откриха връзка между детското затлъстяване и другите психиатрични състояния, които бяха изследвани: ОКР, Алцхаймер, тревожност и депресия.

За да стигне до тези заключения, екипът, воден от учения Пей Сяо, събра данни от Psychiatric Genomics Consortium и проучването на FinnGen, включително широкомащабни генетични данни, за които авторите казаха, че са им помогнали да подобрят надеждността на своето изследване, така че имитира рандомизирано контролирано проучване: златният стандарт на науката за храненето.

Имаше обаче и ограничения. От една страна, всички включени в проучването са от европейски произход, така че тези констатации не се отнасят непременно за други етнически групи.