ДЕБИЛНО: Медицинските бележки за детска градина остават

"Контактната" бележка се изисква при отсъствие на детето за повече от 10 дни

Здраве
13:18 - 27 Септември 2022
3633
ДЕБИЛНО: Медицинските бележки за детска градина остават

Засега здравните власти не обмислят премахването на медицинските бележки за липса на контакт със заразно болни, които всяка есен хиляди родителите трябва да представят пред детските градини въпреки становищата на множество лекари, че те са абсолютно безсмислени. Това пише "Сега", позовавайки се на отговори на здравното министерство и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Контактната" бележка се изисква при отсъствие на детето от детската градина за повече от 10 дни. След лятната ваканция повечето родители са в тази хипотеза, затова и пред кабинетите на личните лекари се получават огромни струпвания от изнервени родители, чакащи да получат заветния документ. Извън неудобството за родители и за джипита, губещи по 15 минути да подписват и подпечатват купища хартии, много лични лекари изтъкват, че въпросната медицинска бележка не изпълнява целите си да осигури безопасна среда за децата и е безсмислена от медицинска гледна точка.

След извършен преглед в нея личният лекар следва да запише, че детето не е било в контакт със заразно болен три дни преди да тръгне на градина, осланяйки се предимно на твърденията на родителите. Никой родител обаче не може да знае дали детето му не си е играло на площадката с друго дете, което е например с варицела, и по тази причина е в инкубационен период.

На въпрос на "Сега" какъв е смисълът от контактните бележки главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е заявил, че целта им е да не се допусне посещение в организиран детски колектив на дете, при което е налице вероятността поради осъществен контакт с лице с остро заразно заболяване да внесе в групата съответното заболяване и да стане причина за възникване на епидемичен взрив. "Разписаният ред е част от провеждането на противоепидемичния контрол в организирани колективи", посочва той.

Кунчев обяснява, че "в медицинската практика свалянето на епидемиологична анамнеза за осъществен контакт със заразно болен е основен подход, който се използва както в хода на епидемиологичното проучване, така и преди провеждане на клиничен преглед от общопрактикуващ лекар". По този начин се определяли продължителността на заболяването, контактните лица в семейството и необходимостта от вземане на противоепидемични мерки.

"Свалянето на епидемиологична анамнеза се осъществява чрез подробен разпит на родители, като общопрактикуващият лекар извършва оценка и анализ на получената информация", допълва той, въпреки че това изобщо не се случва по описания от него начин.

На подобни въпроси на "Сега" към здравния министър Асен Меджидиев от екипа му са отговорили по същия начин, с абсолютно същите думи, с които отговаря и Кунчев.