Децата от българското училище в Париж написаха песен за родината

Текстът просълзи писателката Здравка Евтимова

Култура
10:17 - 24 Май 2024
4929
Децата от българското училище в Париж написаха песен за родината

24-ти май – денят на светите братя Кирил и Методи – създателите на славянската писменост - е един от най-чаканите празници в българското училище „Иван Вазов" в Париж.

"Установихме обаче, че няма песен, която да е посветена на българския език, или не е със съвременно звучене, песен, която да накара децата сърцата им да затуптят, да грейнат очите им, докато я пеят", каза Янета Димитрова, преподавател по български език в Българско неделно училище „Иван Вазов“, Париж.

Затова решават да създадат такава.

"Тя е написана от децата от Студиото по журналистика и творческо писане към нашето училище, изпята е от децата от нашето вокално студио, но това не е детска песен. Това е песен за малки и големи, за всички българи, където и да са по света, песента „Вазовчета“ има послание, ние искаме да се противопоставим на съществуващо пренебрежение към българският език сред българите", каза Елена Сачкова, директор на Българско неделно училище „Иван Вазов“, Париж.

"Беше малко трудно в началото, когато започнахме да пишем текста, но стана изведнъж, не вярвах, че от нашият текст ще стане такава красива песен. Не защото, че текстът ни не е добър, напротив, той е прекрасен, а защото сме деца и мислех, че никой няма да ни приеме на сериозно, но също така бях изключително щастлива и горда", посочи Дюн, участник в Студио по журналистика и творческо писане.

"Текстът започва с тяхното първо съкровено докосване до българският език, с образа на мама, която в тихата вечер чете приказки на български език, докато гушка детето в леглото и тананика тихичко българска песен. Последваха поредица от образи на българските ханове и царе, на българските светини като Левски и Ботев, стана много добър текст, самите автори си го харесаха и започнаха да мечтаят да си намерят музика, която някак си да пасва на този текст", каза Янета Димитрова.

"Щом изтъкнатата писателка Здравка Евтимова се просълзи, когато й прочетохме текста и пуснахме запис на песента по време на интервю в студиото по журналистика, значи сме си свършили работата отлично. Повечето хора, специалисти или не, реагират по този начин, това означава, че текстът и музиката стигат до сърцата на хората", каза Стефан, участник в Студио по журналистика и творческо писане.

"В текста на песента се говори за Левски, за Ботев, и за велики български царе, които с всички сили са се борили, за да ни има нас, обичам тази песен и съм горд да я пея", каза Алек, участник в Студио по журналистика и творческо писане.

Песента „Вазовчета“ беше представена официално на тържествен концерт по повод 10-годишнината на училището в Париж. А посланието, отправено в нея, тепърва тръгва към всички българи по света!