ДЕГИЗИРАНИ с маски: Премиерът на Словакия сдаде властта (СНИМКИ+ВИДЕО)

Петер Пелегрини и президентът на страната Зузана Чапутова се здрависаха с ръкавици

Актуални новини
16:10 - 21 Март 2020 (обновена)
7578
ДЕГИЗИРАНИ с маски: Премиерът на Словакия сдаде властта (СНИМКИ+ВИДЕО)

Досегашният премиер на Словакия Петер Пелегрини сдаде властта днес при безпрецедентни условия, след като неговата партия „Посока – социална демокрация“ не успя да спечели парламентарните избори в страната в края на февруари. Предаването на властта в Братислава се случи в разгара на пандемията от коронавирус и затова досегашният министър-председател Петер Пелегрини, неговият приемник Игор Матович и президентът Зузана Чапутова, както и досегашните и бъдещите министри дойдоха на церемонията с предпазни маски и гумени ръкавици.

Новият премиер на Словакия Игор Матович е лидер на партията-победител на парламентарните избори, проведени на 29 февруари тази година, центристкото политическо движение „Обикновени хора и независими личности” (ОХНЛ). Церемонията по встъпването на новия кабинет в длъжност се проведе в двореца на държавния глава в Братислава, а след това двамата премиери - Пелегрини и Матович разговаряха на четири очи в кабинета на министър-председателя.

Досегашният премиер на Словакия Петер Пелегрини сдаде властта на своя наследник Игор Матович

Преди няколко седмици имаше съмнения, че досегашният премиер Пелегрини е заразен с коронавирус, но пробите му бяха отрицателни. Той влезе в болница за кратко заради друго вирусно неразположение. Словакия е една от страните в Европа, която предприе светкавични действия за неразпространение на COVID-19, като самият Петер Пелегрини дава пример, като навсякъде ходи с предпазна маска. Словакия докладва 137 случая на коронавируса този месец без нито един смъртен случай до момента.

По време на последното заседание на неговото правителство, което се проведе на 19 март, и на последвалата пресконференция, всички министри се явиха с маски.

Правителството на досегашния премиер се снима за спомен след последното си заседание


Днес 44-годишният досегашен премиер даде и последното си интервю в това си качество, като отново бе с маска на лицето.

"За мен беше огромна чест да бъда начело на правителството на Словашката република и да го водя в добри и лоши времена. Аз и колегите ми работихме по най-добрия начин, за да помогнем за подобряване на живота на хората в Словакия и го правим и в тези трудни моменти. Желая всичко най-добро на новото правителство и желая всичко най-добро на гражданите на Словашката република", заяви преди ден Пелегрини в емоционално обръщение към сънародниците си.


Проспериращият млад политик бе начело на кабинета в Словакия точно две години. Той зае поста министър-председател през март 2018 г. след оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо. Той бе принуден да се оттегли заради политическата криза в страната, породена след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова. Престъплението шокира Словакия. Неговият наследник на поста Петер Пелегрини успя да възстанови политическото спокойствие в държавата, но въпреки това загуби парламентарните избори преди три седмици.


Днес Игор Матович и екипът му положиха клетва на церемония, всички участници в която носеха маски на лицето като предпазна мярка. 

"Имайки предвид своята отговорност и бремето, с което ни натовари пандемията от коронавируса, ние сключихме коалиционна сделка, за можем да изпълним обещанието си да направим Словакия страна, от която всички честни хора да могат да се гордеят", каза Матович, след като партиите от правителствената коалиция подписаха споразумението.

Новото правителство на Игор Матович се закле в нетрадиционна обстановка


Матович и неговата партия ОЛаНО (Обикновени хора и независими личности) спечелиха една четвърт от гласовете на изборите на 29 февруари и ще управляват заедно с три други партии - Сме родина" (Ние сме семейство) - социално консервативна и евроскептична, "Свобода и солидарност" - икономически либерална, и "За люди" (За хората) - "меко" консервативна, начело с бившия премиер Андрей Киска.

Пелегрини пожела здраве и успех на своя приемник, като двамата многократно се ръкуваха, но с ръкавици.


Петер Пелегрини даде днес последното си интервю като премиер на Словакия

На 19 март правителството на Пелегрини даде пресконференция след последното си заседание