Делегация от САЩ пристигна в Тайван

В отговор Китай проведе военни учения

САЩ
11:22 - 15 Април 2022
1349
Делегация от САЩ пристигна в Тайван

Китай съобщи, че е провел военни учения около Тайван през днешния ден, докато делегация от американски конгресмени е на посещение на острова, информира "Ройтерс".

Говорител на Източното командване на Народноосвободителната армия на Китай обяви, че страната е изпратила фрегати, бомбардировачи и изтребители в Източнокитайско море и в района около Тайван.

Тази операция е в отговор на скорошното изпращане на погрешни сигнали от страна на САЩ по въпроса за Тайван, отбеляза той, без обаче да споменава посещението на американските конгресмени.

"Лошите действия и трикове са напълно безполезни и много опасни. Тези, които си играят с огъня, ще се опарят", предупреди говорителят.

В отделно изявление китайското Министерство на отбраната заяви, че посещението на САЩ е било "преднамерено провокативно" и е "довело до по-нататъшна ескалация на напрежението в Тайванския проток".

На днешната си среща с президена на Китай Цай Ингвен американският сенатор Боб Менендес, председател на Комисията по външни работи на Сената, подчерта, че Тайван е "страна от глобално значение" и сигурността му има последствия за света.

Шестима американски конгресмени от двете водещи партии са на двудневно посещение на острова, за да демонстрират подкрепа за него. Подобни визити, както и определянето на Тайван като "държава", разгневяват Пекин, който счита острова за своя провинция.

Въпреки че САЩ нямат официални отношения с Тайван, те са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия.

Менендес призна, че китайското правителство е "много недоволно" от посещението, но увери, че това няма да разубеди групата да подкрепя Тайван. Той подчерта пред президентката Цай, че предвид факта, че островът произвежда 90% от полупроводниците от висок клас, това е страна от глобално значение.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

Миналия месец стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това преди дни тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война.