Делта вариантът намалявал ефективността на ваксините

Може да са необходими нови препарати за борба с индийския щам

Здраве
15:03 - 05 Август 2021
2725
Делта вариантът намалявал ефективността на ваксините

Ефективността на съществуващите ваксини срещу COVID-19 намалява заради разпространението на "Делта" варианта на коронавируса.

Това пише "Блумбърг", позовавайки се на проучване на британски учени.

Според резултатите от проучването, в което са участвали около 98 хил. души в цяла Англия в периода от 24 юни до 12 юли, е установено, че процентът на ефективност на ваксините срещу заразяване с коронавирусна инфекция е намалял до 49%, а този показател е бил 64% месец по-рано.

Освен това британските учени също така са установили, че ефективността на препаратите в борбата с развитието на симптоми на коронавирус също е спаднала до 59% от 83% месец по-рано.

Както отбелязва "Блумбърг", учените смятат, че може да са необходими нови ваксини за борба с разпространението на "Делта" варианта на коронавируса.

"Делта" вариантът на коронавируса беше открит за първи път в Индия през октомври миналата година, като често той е наричан индийски щам. По-рано Индийският институт за медицински изследвания съобщи, че този вариант на вируса е способен да зарази хората, дори след като те са били ваксинирани с ваксините Covaxin и Covishield, използвани в Индия.

Вариантът "Делта +" на този щам се смята за още по-заразен.