Делян Добрев се сети, че трябва да си тръгне

15:56 - 09 Април 2019
3424
Делян Добрев се сети, че трябва да си тръгне

Делян Добрев най-накрая се сети, че е време да подаде оставка, след като повече от година името му изскача в съмнения за злоупотреби, а оставането му в парламента тежи репутационно на ГЕРБ. Добрев хвърли оставка въкато народен представител в 44-то Народно събрание във вторник, 9 април.

Хасковлията обяви, че е взел решениета след разговор с шефа на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Добрев представи оставката си като лично обмислен и поискан акт, но източници на Lupa.bg разкриват, че Борисов категорично е настоял той да напусне парламента.
„С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени”, заяви пред репортери Добрев. Той аргументира "личния си акт" и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения. До момента Делян Добрев бе председател на енергийната комисия в парламента, която остава без ръководител.
Повод за оставката на Добрев е участието му в корпуционната сага „Апартаментгейт“.
Преди дни стана ясно, че прочулият се около „Кумгейт” в Хасково Делян Добрев е с главна роля и в имотната сага. Оказва се, че роднините на герберския депутат и бивш енергиен министър са си напазарували ново строителство в София на подозрително ниски цени. С имоти в столицата са се сдобили майката на Добрев, братовчедка му Росица Гартова и кумът му Евгени Консулов.

Сделките са осъществени в периода 2016 – 2018 г. Всички изброени лица са част от т.нар. „Дриймтийм”, назован така от самия Добрев, когато гръмна „Кумгейт” в Хасково. Припомняме, че преди няколко години стана ясно, че в обръч от фирми край Гаргови и родителите на Добрев са отишли поне 100 милиона от обществени поръчки.

Имотният парад на хасковлии в София е открит от кумеца на Делян Добрев Евгени Консулов и съпругата му Кремена на 29 септември 2016 г., когато те пазаруват “на изкоп” два апартамента на ул. „Иван Сусанин” в "Манастирски ливади”, където се строи нова жилищна сграда. Цените за тях са изключително изгодни – 41 115 лв. за апартамент от 73 кв. м. или по 288 евро на кв.м. и малко по-скъпо за апартамент от 56 кв.м. придобит за 315 евро на кв.м.

Към момента на покупката Евгени Консулов е зам.-кмет по европейските и националните проекти и програми на община Хасково. Консулов е син на д-р Консулова, общинска съветничка от ГЕРБ. За него е известно, че е много близък с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев. От 2006 до 2008 г. двамата са в УС на Сдружение „Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес“ регистрирано в Хасковския окръжен съд. Консулов и Добрев нямат преки роднински отношения, но Добрев се явява кум на Консулов.

В същия ден изповядва сделка за имоти в същата сграда Даниел Гаргов, общински съветник от ГЕРБ и шеф на комисията по бюджет и финанси при местния парламент в Хасково. Той е съпруг на братовчедката на Добрев Росица Гаргова и съсобственик в „Еко Традекс Груп”. Според проучване на сайта „Медиапул”, фирмата е в Топ 3 на санирането в България - програма, която се осъществява приоритетно с европейски средства и се съфинансира от националния бюджет.

Няколко дни преди първите обитатели да се нанесат в новопостроените си жилища, Гаргови продават апартаментите и гаражите на фирмата „Иконус – икономически консултации и услуги”, която е еднолична собственост на майката на Делян Добрев – Златка Стойкова Добрева. Цената вече е двойна – 400 000 лв.

Самият Делян Добрев е декларирал, че живее под наем в кв. „Манастирски ливади” и плаща 950 лв. месечно за апартамент с площ 110 кв. Очевидци твърдят, че са го виждали да влиза в сградата, където е апартаментът на майка му.

"Тази оставка е твърде закъсняла. Добрев трябваше да си тръгне още миналата година, когато Елена Йончева изнесе аферата "Кумгейт", коментираха в ГЕРБ. Тогава Делян Добрев уж подаде оставка, която обаче не бе приета от колегите му от парламентарната група на ГЕРБ.