Деляна Хаджиянкова се завръща в театъра с "Криворазбраната цивилизация"

Николай Урумов с нова версия на вечната пиеса на Добри Войников

Топ
15:13 - 13 Февруари 2022
7565
Деляна Хаджиянкова се завръща в театъра с "Криворазбраната цивилизация"

Талантливата актриса Деляна Хаджиянкова се завръща в театъра с пиесата "Криворазбраната цивилизация", чиято премиера е на 13 и 14 февруари в Сатирата. Новата сценична версия на комедията на Добри Войников е на режисьора и актьор Николай Урумов. Сега ще видим чаровната Деляна Хаджиянкова, която напоследък впечатли зрителите с ролята си на Снежа в крими сериала "Братя", в образа на сватовницата Баба Стойна, научи Lupa.bg.

"Във време, когато България се опитва да се отърси от оковите и предразсъдъците си и надига глава, за да погледне навън, към Европа, попивайки наивно ново-лъскавите маниери, мода и обноски, народът ни е заслепен от външния блясък и помпозност. Всичко, което идва от „светливата Европа“ се издига в култ! Това е благодатна почва да се развихрят шарлатани и мошеници, пристигнали от „цивилизования свят“, да заблудят и измамят вечно доверчивото наше население и да отнемат най-ценното му – честта, достойнството, децата и парите му. Не ви ли звучи познато? Написана от Добри Войников преди 150 години „Криворазбраната цивилизация“ е толкова актуална, че бих я парафразирал днес като „Криворазбраната демокрация“, споделя режисьорът Николай Урумов.

В останалите роли са Албена Михова, Екатерина Георгиева, Росица Александрова, Стефания Кочева, Александър Григоров, Васил Грънчаров, Ивайло Калоянчев, Кирил Ефремов, Константин Икономов, Мартин Гяуров, Пламен Великов, Симеон Гълъбов.

Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов и Боряна Семерджиева. Музикалните картини са от Иван Стоянов. Хореографията е на Татяна Янева. Стиховете са на Стефан Вълдобрев. 

„Криворазбраната цивилизация“ е сатирична пиеса от Добри Войников, която е публикувана за пръв път през 1871 г. в Букурещ. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на автора, която се счита за основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство. Историята в „Криворазбраната цивилизация“ е поднесена с много хумор, комични ситуации и различни гледни точки, които остават траен отпечатък в съзнанието на зрителя.

Снимка: Фелия Барух


Участието на Деляна Хаджиянкова в спектакъла е нейно своеобразно завръщане в Сатиричния театър, откъдето започва сценичната й кариера. Дамата с огнена коса завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на професор Николай Люцканов с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков през 1986 г. Прави професионалния си дебют  в ролята на Вела във „Вампир“ във варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Има блестящи превъплъщения на сцената и в много други постановки в различни театри. Участва в "Приказка за стълбата" под режисурата на Маргарита Младенова, както и в "Кучешко сърце" на Иван Добчев, като и двата спектакъла са поставени в Сатиричния театър.

Актрисата е пресъздала и над 30 филмови образа, режисьор е и на мюзикъла "Малката кибритопродавачка", който близо 10 години се играе при голям успех в Музикалния театър.

Хобито на Деляна Хаджиянкова е да е дизайнер на дрехи и да се занимава с вътрешен дизайн. Като малка се занимава с балет и свири на пиано. Обожава музиката. Пред Lupa.bg преди време тя сподели, че в един следващ живот мечтае да бъде оперна певица, тъй като вярва, че в предишния също се е занимавала с изкуство.