Демерджиев: Шенген се превръща в мираж

Оградата не ни пречи много, тя се преодолява лесно и бързо, заяви МВР-шефът

Новини
19:01 - 24 Януари 2023
3011
Демерджиев: Шенген се превръща в мираж

Не мога да споделя виждането, че Шенген се превръща в мираж. Положихме изключителни усилия. Покрили сме всички технически критерии. Това каза пред Би Ти Ви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.

Австрия няколко пъти ни каза, че нямат претенции към България и Румъния как пазят външните граници, посочи още Демерджиев. И обясни, че тяхната теза е, че докато има затворени граници вътре в Шенген, пространството не трябва да се разширява. Той напомни, че от страната са поели ангажимент за солидарност към страните, които са външни граници на ЕС.

Оградата не ни помага особено много. Тя се преодолява изключително лесно и бързо, каза още Демерджиев. И обясни, че е ниска и може да се прескочи, както и да се подкопае, защото няма основа, дори да се среже. Затова имало командировки, но така се обезкървявало както МВР, така и армията.

С Гърция обсъждаме възможността и ще искаме Европа да ни подпомогне за изграждането на нова ограда, каза Демерджиев. И даде за пример гръцката ограда, която е висока 6 метра. Такава можело да се построи и у нас, ако получим обещаните 2 млрд. евро от Европа.

Мотивите на нидерландската позиция да не ни пуснат в Шенген липсват. Всеки път оттам отговаряли различни неща. Най-често казвали, че неправилно е отпаднал механизмът за сътрудничество и контрол, посочи Демерджиев. ЕК е категорична, че е отпаднал, обясни вицепремиерът. 

Парламентът досега трябвало да приеме ключовите промени в Закона за съдебната власт и НПК, които касаят отговорността на главния прокурор, допълни вицепремиерът. И каза, че промени трябвали и в антикорупционното законодателство. Според него това било едно от действията, с които Народното събрание да подпомогне кабинета и Нидерландия да спре да ни пречи за Шенген. Той обясни, че ако реформите не станат, ще има сериозна криза. 

Демерджиев посъветва депутатите да обърнат внимание какви ще са промените в законите, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост, а не само да се запазят имената им.