Демерджиев: Жандармерията се включва активно в борбата с купения вот

Новини
10:29 - 27 Март 2023
1362
Демерджиев: Жандармерията се включва активно в борбата с купения вот

В борбата с купения вот ще се включат "значително много" сили от жандармерията. Те ще провеждат интензивни операции в цялата страна. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ. Той уточни, че заради включването на военни в охраната на българо-турската граница, може да бъдат пренасочени служители от жандармерията към вътрешността на страната.

Демерджиев обясни, че се забелязва засилване на корпоративния вот, който "измества стандартното даване на пари от ръка на ръка за глас". С корпоративния вот "може да се плати на по-късен етап, могат и да се направят обещания и за нещо друго", уточни той. Според вътрешния министър се забелязва "сериозна активност на собственици на големи търговски дружества с хиляди работници". Не посочи кои.

Отделените от Европейската комисия 600 млн. евро за подобряване на охраната на българо-турската граница ще отидат основно за около 110 км от нея. По думите на Демерджиев за 10 години този участък не е бил обезпечен по модерен начин с модерна техника. За проекта има заделени и държавни средства, като се очаква реализирането му да започне през април.
Вътрешният министър коментира и отношенията на МВР с прокуратурата, както и евентуален нов пакет санкции по закона Магнитски.

"Назад в годините прокуратурата е успяла да накара МВР да бъде притурка към нея. Даже някои главни прокурори са направили така, че да принудят полицаите да им съобщават още при постъпването на сигнал, за да не пропусне прокуратурата нещо да се развие и да не може да бъде спряно. Сега работим значително по-добре", уточни Демерджиев.

"Знаем кои може да са следващите в нов списък по Магнитски. Работим с оперативни средства да установим има ли данни да са извършили престъпления. Това са хора със значителни финансови ресурси", каза още министърът. Той добави, че те "имат общуване с политически ангажирани хора".