Демократична България” настоява за независима проверка на машините за гласуване

Политика
21:19 - 01 Юли 2021
3443
Демократична България” настоява за независима проверка на машините за гласуване

Коалицията “Демократична България” е изпратила писмо до ръководството на Държавната агенция електронно управление (ДАЕУ), с което настоява за гаранции, че ще бъде извършена независима проверка на машините за гласуване на 11 юли.

За целта е необходимо да бъде предоставен достъп на експертите, излъчени от политическите партии, до изходния код на софтуера на машините.

Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, трябва да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за изграждане на системен образ и на целия изходен код, припомнят от ДБ.

ДАЕУ обаче утвърждава свои правила, в които такъв достъп не е предвиден изрично. Това означава, че не е сигурно дали експертите на политическите сили ще могат да установят по същество как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът на кода не предполага негова модификация, а единствено преглед.

“От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Сега този въпрос вече е регулиран законодателно и призоваваме ДАЕУ да коригира правилата си в съответствие с решението на ЦИК, така че да предвиди достъп до изходния код. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения, които бившите управляващи подклаждат”, заяви експертът на “Демократична България” Божидар Божанов, който е и кандидат за народен представител.

В писмото си “Демократична България” настоява да бъде изпълнено изцяло решението на ЦИК и да бъде осигурен достъп до изходния код.

От обединението имат и конкретни предложения да процедурата: достъпът да бъде предоставен за поне 48 часа, експерти от ДАЕУ, ЦИК и доставчикът на машините да оказват съдействие на експертите, да се подписва споразумение за конфиденциалност, а достъпът да е в контролирана среда.

“Независимият одит е поредният ключов елемент за спечелването на доверието на избирателите в изборния процес. До деня на изборите остава малко време и очакваме още в следващите дни да можем да проверим функционалността на машините ”, каза още Божанов.