Демонтираха паметник на Терешкова в Лвов

Дискусиите за разрушаването се състояха след приемането на пакет от закони за декомунизация през 2015 г.

Украйна
15:50 - 10 Ноември 2023
3460
Демонтираха паметник на Терешкова в Лвов

В Лвов беше съборена скулптура със съветски космонавт (неофициално наричан „Паметник на Терешкова“). Досега той беше спасен под предлог, че не носи "идеологическа тежест“, но продължаващита война явно е убедила украинците в противното.
 
Композицията "Космонавтика" бе под формата на три лъча-звезди и човек в скафандър. В града скулптурата е наречена паметник на съветския космонавт Валентина Терешкова.

Паметникът на скулптора Роман Романович и архитекта Анатолий Шокур е поставен през 1983 г. в парк на улицата, която по това време носи името на Терешкова. През 90-те години тя е преименувана на улица Иван Виговски, наследник на Богдан Хмелницки като хетман на Запорожката армия. Но паметникът „живя“ още три десетилетия - дълго време градските власти смятаха , че „не носи идеологически товар“.

Дискусиите за разрушаването се състояха след приемането на пакет от закони за декомунизация през 2015 г. по време на президентството на Петро Порошенко. Валентина Терешкова, с която се свързваше паметникът, в статута на депутат от Държавната дума на Руската федерация, гласува за анексирането на Крим и предложи поправка в Конституцията на Руската федерация, според която Владимир Путин имаше възможност да остане на власт до 2030 г.