Ден последен! Изтича мораториумът върху цените на ток и парно

Общество
11:35 - 31 Март 2022
1331
Ден последен! Изтича мораториумът върху цените на ток и парно

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители изтича днес и няма да бъде удължаван. Това потвърди пред БНР шефът на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски (ПП).

Големият въпрос е какво ще се случи с цените на тези услуги от 1 април.

Преди ден шефът на Комисията за водно и енергийно регулиране Станислав Тодоров обяви, че скок на цените на тока, парното и водата за домакинствата от 1 април няма да има, макар че от тази дата природният газ, който е в основата на ценообразуването, ще поскъпне.

"Нови цени на топлоенергията в резултат на промяната на цената на природния газ може да има от май месец, а на ВиК услугите - от лятото", каза председателят на КЕВР. „Предстои да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК-дружество. Колегите ще започнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие – 1 април. И ще имаме различни ценови решения и условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества“, каза още Тодоров.

С колко ще бъде поскъпването на природния газ от началото на април продължава да е неясно. Първоначално "Булгаргаз" посочи прогноза за 58%, но това бе преди 20 дни. Междувременно цената на синьото гориво падна значително и вчерашните сметки на регулатора показваха ръст на цената от едва 13%. Още същия следобед отново имаше рязък скок на борсовите котировки. Днес също ще се проследи как се търгува природния газ на международните борси.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата за домакинствата за месеците януари-март бе въведен изненадващо през декември 2021 г. по предложение на ГЕРБ, подкрепен мощно от новите партии в управленската коалиция.

Цената на тока например бе замразена от нивото й от юни 2021 г. - 120 лв. на мегаватчас. Оттогава тази цена е нараснала неколкократно - на енергийната борса бизнесът купува електроенергията за цени средно около 600 лв. мегаватчас през последните месеци. Експерти прогнозираха, че когато отпадне мораториума, сметките на домакинствата ще скочат поне с 50%.