Денга уби повече от 600 души във Филипините

Властите обявиха национална епидемия

Свят
16:35 - 07 Август 2019
3347
Денга уби повече от 600 души във Филипините

Филипините обявиха национална епидемия, след като денга отне живота на стотици филипинци тази година на фона на решението на правителство да забрани ваксина, информира "Гардиън".

Денга е остро инфекциозно вирусно заболяване, пренасяно от комари, характерно за тропическите и субтропическите области. Вирусната инфекция може да доведе до кръвоизлив и органна недостатъчност.

Страната е регистрирала 146 062 случая на денга от януари до 20 юли тази година, което е 98% повече в сравнение със същия период на 2018 г., отбелязва здравното министерство. Вирусът е отнел живота на 622 души. Най-засегнати са децата на възраст под 10 г.

През февруари Филипините забраниха на национално ниво продажбата и разпространението на ваксината Dengvaxia срещу денга, която е произвеждана от френската фармацевтична компания Sanofi Pateur. Компанията е в центъра на скандал в азиатската държава, възникнал в края на 2017 и 2018 г., когато десетки деца, получили ваксината като част от национална програма за имунизация, починаха. Фирмата призна, че децата са изложени на по-голям риск при използване на продукта.

Dengvaxia е единствената достъпна ваксина срещу денга на пазара, но Световната здравна организация препоръчва да се дава само на места с голям риск. Рядко се използва в проекти за масова имунизация.

Филипинското правителство прекрати всички програми за ваксинация против денга през миналата година и започна проверка на Dengvaxia.

Този развой доведе и до увеличаване на случаите на морбили в страната.Регистрирани са повече от 35 000 случая и 500 починали, което е с 600% увеличение спрямо миналата година.