Деница Сачева призна: Бях враг на ГЕРБ

Личности
09:12 - 17 Септември 2020
3643
Деница Сачева призна: Бях враг на ГЕРБ

Министърът на труда и социалната политика в третото правителство на Бойко Борисов – Деница Сачева, призна, че преди години е била враг на ГЕРБ.

„Ако фактите се променят, трябва ли да стоите на мнението си от преди 10 години”, реагира Сачева на въпрос на Антон Хекичян по Би Ти Ви дали е автор на думите „Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си – точно както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както никога досега”.

„Да, това са мои думи”, призна Сачева. Тя е категорична, че няма нещо от което да се срамува в изречени думи през 2013 г. и сега. И припомни, че не е била приета в “Демократична България”, затова от миналата година е член на ГЕРБ.

“Не може да се иска върховенство на закона, а той да се нарушава непрекъснато. Политическата злоупотреба с каузите на хората с увреждания е възмутителна“. Това заяви социалният министър Деница Сачева в предаването “Тази сутрин” по Би ти ви. В случая от вчера с барикадиралите се в сградата на Народното събрание ставало въпрос именно за подобна политическа злоупотреба, защото майките на деца с увреждания са били с представители на Изправи се.бг.

“Виждам порочно да се злоупотребавя с тази кауза. Момчето, което беше вчера - Христо е на 24 г. и би трябвало с психолог да го питаме за неговото мнение, защото той все пак е пълнолетно лице.

Има ред за влизане в сградата на Народното събрание за всички и Мая Манолова не може да иска специален за нея”, каза Сачева. Целта била провокация и да се влезе в медиите на всяка цена. Очевидно щяло да бъдем свидетели на много провокации в следващите месеци.
Няма как да искаш демокрация и да заглушаваш гласа на демокрацията, като блокираш хора в телевизионни студиа, каза Сачева. Тя е категорична, че не се обсъжда подаване на оставка от правителството. Обсъждали се теми като бюджет и подкрепа на хората.
Не приемам определението за спасителен пояс за проекта на Конституция, каза Сачева. Концесията за плаж на фирмата на Марешки е била определена още в началото на годината и нямало връзка със събраните подписи.

“Не си правим тънки сметки, ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета за повече пари за хората, това което ние трябва да свършим ще го направим и ще предложим правилните решения”, коментира социалният министър. Решението кой ще бъде следващият премиер щяло да се вземе на следващите парламентарни избори през март.
“Чувам, че г-н Христо Иванов често споменава моето име, но не мога да отвърна същото за него, защото той не е в моите мисли. Оставката му като министър навремето беше политическо дезертьорство и отказ за поемане на отговорност”, коментира Сачева. Разговорите й за личности не били приоритет.

Ако фактите се променят трябва ли да стоите на мнението си от преди 10 години, попита Сачева. Тя е категорична, че няма нещо от което да се срамува в изречени думи през 2013 г. и сега. И припомни, че не е била приета в “Демократична България”, а от миналата година е член на ГЕРБ.

“По мярката 60/40 бюджетът на фонда е увеличен с 1 млрд. и той ще запази почти 350 000 работни места. Разговорите за пенсиите предстоят, имаме готовност да се продължи с допълнителните 50 лв., има възможност и за преизчисляване на пенсиите”, каза Сачева. Според нея е по-добре да се избере варианта с преизчисляване на пенсиите.
Няма пари, които да се пилеят в този момент, използват се всички налични ресурси и механизми, за да имаме по-голям буфер, категорична е Сачева. Ще бъде предложено и увеличение на минималната работна заплата от догодина.