Денков, Габриел, Борисов и Василев след спешна среща за Шенген

Политика
18:30 - 28 Декември 2023
5807
Денков, Габриел, Борисов и Василев след спешна среща за Шенген

Преговорите за Шенген продължават, окончателното решение ще се вземе от Европейския съвет, това стана ясно след спешна среща в Народното събрание между председателя на Комисията по външна политика и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиера Николай Денков, вицепремиера и външен министър Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев. Основна тема на разговора беше присъединяването на България към Шенген и Еврозоната. 

„Днес беше представена информация, все още продължават преговорите, но има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението тази година. Това, което направихме в тази среща сега, е да видим какви са следващите стъпки”, посочи Денков. 

„Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е важна информационна система, до която достъп получават държавите, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – ситуацията в Европа в момента е особена. Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация – отварят врата за Шенген и когато се успокои мигрантската вълна, когато започнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас”, обясни министър-председателят и допълни, че процедурата по прием в Шенгенското пространство е еднаква за всички страни и самата Австрия също е преминала през нея. 

За нас присъединяването към Шенген е устойчив, дългосрочен ангажимент на България да продължи, както е казано в доклада на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има стабилна система за управление на границите. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата в Народното събрание.

Тя допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен. „Аз искам и в този момент да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли, защото всички смятаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, а именно – присъединяването към Шенгенското пространство, да го отчитат и в следващите си стъпки и съвместна работа не само с колегите от Австрия, но и с колегите от всички страни членки от Шенгенското пространство“, допълни Габриел.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че докато не се отворят сухопътните граници, няма да бъде постигнат крайния ефект.

"България ще преследва тази цел, докато тя не се случи”, подчерта Василев.