Мария Габриел: Бойко, благодарим ти за Шенген!

Това деликтаен преговорен процес, който все още не е завършил, заяви вицепремиерът

Новини
15:31 - 28 Декември 2023
7294
Мария Габриел: Бойко, благодарим ти за Шенген!

Последните дни проведохме многобройни и интензивни часове на преговори за детайлите относно влизането ни в Шенгенското пространство. Продължаваме да работим много активно с партньорите в Австрия, Румъния и ЕК относно пълноправното ни членство в Шенген. В края на март ще отпадне контрола по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контрола и на сухоземните граници.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която коментира темата за влизането на България в Шенген по въздух и вода.

"Приемането ни в Шенген е национален приоритет, по който са работили редица правителства и политици. Искам да благодаря специално на Бойко Борисов, който в последните дни следеше, помагаше и съпришивяваше тези тежки преговори. Говорим за деликтаен преговорен процес, който все още не е завършил. Надявам се това да се случи до края на годината. България е заслужила мястото си в Шенген. Шенген е основна част от европейската идея и мястото на България е в него. Нашето разбиране за сигурност на гражданите е сигурност чрез сътрудничество.

Специално искам да благодаря на вътрешния министър и неговия екип, на правосъдния министър и неговия екип, на всички парламентарни групи, подкрепящи правителството и членството ни в Шенген, на българските евродепутати и на президентската институция. Показахме, че когато говорим на един глас и защитаваме интересите на България, можем, постигаме и вървим напред", добави Мария Габриел.

"Нашата цел е през 2024 година да има ясна дата и за отпадането на контрола по сухопътните граници. Разчитаме на ЕК и на Фронтекс. България ще направи Шенгенското пространство по-сигурно. Искаме през следващата година да продължим да показваме добри резултати и темата за премахване на бариерите по сухопътните граници ще остане на високо ниво. Искам да благодаря на Австрия за конструктивните преговори", отговори на журналистически въпроси вицепремиерът Габриел.

"МВнР няма никакво отношение към случая с руските журналисти. Изчакваме пълен доклад на службите, но по предварителна информация те са получили виза от друга държава членска на ЕС и с нея те са влезли на територията на България. Журналистите са били придружени от двама граждани на ЕС, за които няма как да важи проверка. МВнР може само да повдигне въпроса как се издават такива визи", коментира Мария Габриел как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в ЕС телевизия “Русия 1”.

На брифинга участие взе и вътрешният министър Калин Стоянов. "Изключително доволен съм от постигнатото и свършеното до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от тези, които в момента ни възпрепятвстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо като министерство. Благодаря на всички служители в МВР за свършената работа", каза той.