Денков към ЦИК: Върнете машините, това е активно мероприятие!

Докладът на ДАНС е манипулативен, с неверни твърдения, отсъди премиерът

Новини
14:11 - 28 Октомври 2023
4351
Денков към ЦИК: Върнете машините, това е активно мероприятие!

Министър-председателят Николай Денков призова ЦИК да преразгледа решението си от снощи, с който бе отменено гласуването с машините. Той даде извънреден брифинг 2 часа преди последната възможност за това. 

Днес е ден за размисъл, в който трябва решим за кого ще гласуваме, вместо това трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или на хартия, заяви Денков. 

По думите му на миналите местни избори е имало над 660 хиляди бюлетини, обявени за недействителни.

Докладът на ДАНС е манипулативен и създава внушения, убеден е Денков. Снимките и заснемането, за които се говори в доклада, били част от рутинна процедура в МЕУ. Докладът на ДАНС нямал законовите атрибути за класифицирана информация, според премиера. Самият доклад няма необходимите атрибути, не е с гриф Секретно, за да може да се разпространи максимално бързо.

ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете  без тяхно разрешение, каза Денков. За него този случай е класически пример за опорочаване на изборния процес и призова ЦИК да преосмисли позицията си. ЦИК има време да преосмисли решението си и да върне машините в изборния процес, призова Денков.

Да, в доклада на ДАНС има много твърдения, но не са верни, каза Денков.

Не виждам нарушения от страна на министър Йоловски. За действията на зам.-министъра текат проверки, уточни премиерът.

Имало е запис и снимки, но това е станало в стая с 24 часа наблюдение, вътре е имало 10 човека, няма как да се правят манипулации. Кой ще прави конспиративни действия?, недоумява премиерът.

Машините играят ролята на принтери, отново подчерта Денков. Решението на ЦИК е в нарушение на Изборния кодекс, смята той. Умишлено е взето решението вчера, за да не може да се обжалва пред ВАС през уикенда.

Денков нарече случващото се злоупотреба с изборния кодекс. Той призова хората да излязат да гласуват. Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет, така отговори Денков на въпрос дали е готов да подаде оставка. А докладът на ДАНС няма да се публикува, защото е манипулативен.

Премиерът видя умиъл и в решението на ЦИК доставените машини да се върнат по складовете. А заместник-министърът на електронното управление се е подписал под сертифицирането на машините, защото той е бил оправомощен за това.

Няма опасност от манипулации на вота при машинно гласуване. Манипулативният доклад на ДАНС не е случаен според него и отново на дневен ред излиза темата за реформа в службите, заключи Денков.