Денков наблюдавал следизборна психотерапия в ГЕРБ

Твърденията на ГЕРБ, че няма средства за общините са неверни, коментира премиерът

Новини
10:14 - 12 Ноември 2023 (обновена)
11910
Денков наблюдавал следизборна психотерапия в ГЕРБ

Това, което наблюдавам през последните дни, е преходът от предизборни пламенни речи към следизборна психотерапия. Ясно е, че за загубата на някои ключови градове за ГЕРБ е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се отиде на следващ етап - бюджет, конституционни промени. ГЕРБ ще влезе в работен режим, от който всички имаме нужда. Това заяви премиерът Николай Денков по БНР.

Припомняме, че в последните дни Бойко Борисов отправят остри критики към партньорите си в управлението на страната, като и вчера на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново прозвучаха нападки - на тема корупция и за Бюджет 2024.

Денков очаква същият тип театрална сценка за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се случи в края на 2023 г. или в началото на 2024 г., посочи премиерът. Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3-те процента дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено, защото е в пълно противоречие с исканията "дайте да дадем на кметовете", каза Денков.

Той е виждал как протичат обсъжданията на бюджета - сблъскват се интереси, но накрая резултатът е добър.

Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи е с 50% по-голям от сегашния. Твърденията, че няма средства за общините са неверни, коментира премиерът. Няма да правим чешмички, няма да правим стадиони там, където няма отбор, заяде се леко Денков с партията на Бойко Борисов. Резултатът от постната пица в бюджета по време на управлението на ГЕРБ е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минимална заплата и ниски доходи.

Министър-председателят Николай Денков поиска дерогацията за "Лукойл" да падне на 6 март - тогава трябва да бъде извършена ротацията в правителството и премиер да стане Мария Габриел. "Тогава отговорността ще е тяхна и да правят каквото искат", каза още Денков.

Премиерът за пореден път посочи, че според анализ, изготвен от компетентните институции подобна стъпка ще доведе до спиране на "Лукойл Нефтохим", шоково поскъпване на горивата и липсата им. Той разкритикува неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в София и финландския Център за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA), които в съвместно разследване твърдят, че от "Лукойл" са намерили вратичка, за да заобикалят условията на дерогацията. "Аз прочетох този доклад. Той не е много голям. В него има внушения, които предполагат, че нещо може да се е случило. Поканихме самите автори на доклада в Министерския съвет и проведохме среща, за да сравним тяхната информация с нашата. Част от внушенията, са на база невярна информация", допълни премиерът.

ГЕРБ има няколко министри в правителството, каза премиерът Николай Денков. Той не назова имена, нито ресори. "ГЕРБ имат министри и не е само Мария Габриел. Има имена предложени от тях, приели сме ги. Аз обаче гледам на това привителство като на моя кабинет. Но е невярно и шизофренно да кажеш, че нямаш общо с властта. 

И още:

"Ако всичко тръгне накриво - както стана през 2015 г. с предишния опит за правосъдна реформа, ще си тръгна", второ - "Ако ГЕРБ тръгне накриво, ако не можем да направим промените в Конституцията, ще си тръгна" и ако "Народното събрание не приеме бюджет, който правителството да изпълни" и трето: "Ако ГЕРБ кажат, че не искат това правителство, ще си тръгна".