Денков: Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха, няма и да се сбъднат

Партньорите в управлението да продължат по пътя на реформите, както са обещали на българските граждани, заяви премиерът

Новини
09:56 - 06 Март 2024
1901
Денков: Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха, няма и да се сбъднат

Народното събрание гласува оставката на министър-председателя Николай Денков. Във вторник, когато се навършиха девет месеца от встъпването на правителството в длъжност, акад. Денков депозира оставката си в деловодството на парламента.

На фона на предстоящата ротация, днес Министерският съвет провежда редовно заседание. Това е първо заседание след подадената оставка на премиера.

Преди да се гласува оставката, премиерът Николай Денков излезе на трибуната и запозна народните представители със свършеното през последните девет месеца управление на неговото правителство.

В речта си акад. Денков посочи, че прогнозите за фалит не са се сбъднали и няма да се сбъднат.

Премиерът на България припомни, че подадената от него оставка е в духа на поетия ангажимент от подписаната декларация между парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС отпреди девет месеца, чията основна задача е била да се излъчи стабилно правителство, около което да се сформира конституционно мнозинство.

Той призова партньорите в управлението да продължат по пътя на реформите, както са обещали на българските граждани, като в тази връзка акцентира върху смяната на регулаторните органи.

С депозираната оставка отправям покана преговорите да започнат веднага. В следващите дни ще представим оценката на министрите в последните девет месеца, заяви акад. Денков и допълни, че правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения до избирането на следващия състав на Министерски съвет.

По време на дебатите депутатът от БСП Георги Свиленски разкритикува премиера Денков, че напусна пленарната зала веднага след речта си пред парламента и поиска от председателя на Народното събрание Росен Желязков да върне „премиера-беглец“.

Желязков обаче напомни, че няма правомощията да задължава министър-председателя да се върне, но заяви, че той ще бъде уведомен.