Депутат от ПП видя дезинформация с цените на бензина

Актуални новини
18:55 - 07 Март 2022
3325
Депутат от ПП видя дезинформация с цените на бензина

Кампанията с цените на бензина припокрива всички признаци на една дезинформационна кампания. Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът от „Продължаваме промяната“ Александра Милчева.

„Следя с интерес начина, по който нашата „конструктивна опозиция“ коментира казуса с цените на бензина и неговото разпространяване в социалните мрежи, и съм силно притеснена от това как се борави с тези дефиниции, за които вече говорих.

Тази кампания, която видяхме тогава, припокрива всички признаци на една дезинформационна кампания, тя беше широкомащабна, достигна до 1 милион българи, беше координирана. Това нещо може да се проследи доста свободно вече в социалните мрежи. Също така споделяше едно спекулативно съдържание“, обясни депутатът. 

Относно факта, че Анонимните са обявили война на Руската федерация, Александра Милчева каза, че виждаме кибервойна, на практика за първи път в най-чистия й вариант.

"Виждаме две страни и как те атакуват една друга. По-специфичното в този вид конфликт е, че той много често излиза извън границите на въпросните страни и е доста международен".

Кибератака е офанзивно действие, акт, който цели да компрометира дадена информационна система, инфраструктура, компютърна мрежа или личните ни устройства – доста широка дефиниция, допълни Милчева.

По думите й колкото повече използваме дигитални устройства, толкова повече фронтовата линия се разширява и възможностите за атаки се множат.

От гледна точка на националната сигурност, всяка държава има критични обекти, които би следвало да се пазят най-добре с най-високо ниво на защита, защото те биха могли да повлияят на широк кръг от хора, каза още депутатът.

От гледна точка на обикновените хакерски групировки, които действат с икономически цели, индивидуалният човек и гражданин е по-застрашен, заяви Александра Милчева.

По думите й, в терминологията - политическата и правната – ясно са разграничени двете понятия – дезинформация и дезинформационна кампания – което е нарочно подвеждащо, и понятието мизинформация – това говори за тези хора, които са подведени в рамките на една кампания и споделят едно съдържание, защото искрено вярват в него.

Въпросът е да се прояви голяма отговорност към влиянието, което такива кампании имат върху обществото като цяло, заяви депутатът.

„В своята основа дезинформационните кампании целят фрагментиране на обществата, скъсване на обществените връзки и капсулиране на определени групи, и последващото им радикализиране, а изключително важно е за всички отговорни лица в държавата да разберат, че няма как да защитим националния интерес, ако позволим външни влияния да разделят нашето общество“, отбеляза Александра Милчева.