Депутатът от ГЕРБ, уличен от Рашков, пред Lupa.bg: Чисто отмъщение, не съм заразил никого

Пръв повдигнах темата за калпавия закон за КПКОНПИ и предизборните обиски, затова ме нарочи, твърди Бранимир Балачев

Политика
17:04 - 29 Юли 2022
7235
Депутатът от ГЕРБ, уличен от Рашков, пред Lupa.bg: Чисто отмъщение, не съм заразил никого

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков доживот ще ме дъвче, заради това, че си позволих да му опонирам за новия закон за КПКОНПИ, незаконните предизборни обиски и заради несъгласието ми с приемането на закона за европрокуратурата. Така депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, чието име изскочи от отвореното писмо на Рашков до главния прокурор Иван Гешев с твърдение, че обвинител номер 1 е разпънал политически чадър над него, коментира пред Lupa.bg разразилия се скандал. В писмото Рашков твърди, че Балачев е бил болен от ковид и в същото време е участвал като адвокат от Варна в куп съдебни заседания, като системно е нарушавал наложената му карантина. 

"Не съм заразил никого. Никога не съм имал положителен тест. Имах съмнителна проба за коронавируса, след която се изолирах и изрично помолих в деловодството на Народното събрание да ме впишат като болен, за да не ходя на пленарни заседания и в случай, че действително съм позитивен, да не заразявам толкова много хора.

Последва 1 седмица изолация, в която всеки ден по 2 пъти сам съм си правил тестове и всичките излизаха отрицателни. А имам и четири проби, дадени в специализирани заведения, чиито резултати също са такива", уточни герберът. 

Попитан дали има персонален проблем с Рашков, народният избраник отговори, че категорично намира действията на вътрешния министър в последния ден на 47-ия парламент като опит за отмъщение.

"Защото аз бях първият човек, който си позволи, далеч дори преди ДПС, да го пита за незаконните обиски преди изборите миналата година. От 23 започнати преписки в моя избирателен район - Варна, започнати от Рашков, нито една не бе продължена. Всичките бяха прекратени и стана ясно, че престъпления не са извършени. Тогава той от трибуната се закани: "Ти ще видиш". 

На въпроса дали действително в протоколите на съдилищата в морската столица е записано, че депутатът уточнил, че е болен от ковид, както Рашков твърди в писмото до Гешев, Балачев бе категоричен: "Няма такова нещо". 

Истината по думите му е, че вендетата започнала, защото той се обявил и против отделянето на европрокурорите на Лаура Кьовеши в отделно звено. 

Попитан дали се познава с главния прокурор, законотворецът отсече, че никога не се е срещал с него извън пределите на парламента. "Цял живот като адвокат съм бил противник на Прокуратурата. Никой не може да каже обратното", допълни Балачев. 

"Не съм го виждал, но когато заемам позиция по важни закони, го правя като юрист, а не като адвокат. Това не се харесва нито на Рашков, нито на правосъдния министър Надежда Йорданова", убеден е юристът. И заяви, че законите не бивало да се коват заради един човек, а трябвало да се пишат за хората. 

"На тях всичките им закони са против Гешев. И като го сменят, какво? Иван Костов също се опитваше да подчини прокуратурата на Филчев. И видяхте какво се случи. По същия начин искат да отстранят Гешев. И какво? Нали ще се махне Гешев и ще дойде някой Иванов. И Иванов ще прави същото", възмущава се народният избраник. 

"Сетил се Рашков в последния ден. Това няма нищо общо с преписката, а е заради битката във връзка със закона за европрокуратурата и КПКОНПИ", убеден е той.

И пита:

"Защо не го направи преди 2 месеца, а сега, когато се разбра, че не можеш да развалиш един закон, какъвто е този - наличният за КПКОНПИ. Цялата им съдебна реформа се въртеше около това да не е Гешев. Като не е Гешев, ще започне да повдига обвинения новият ли? Или ще направи така, както Рашков организира ареста на Борисов. Без никакви доказателства и мотиви...", допълни Бранимир Балачев. И даде да се разбере, че готви ответни срещу Рашков действия.