Депутати изслушаха ген. Венев и закриха заседанието

Димитър Главчев не се появи в НС да говори за уволнения и назначения в службите

Новини
12:32 - 26 Юни 2024
1780
Депутати изслушаха ген. Венев и закриха заседанието

Поради изчерпване на дневния ред и след изслушването на директора на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев, заседанието на парламента беше прекратено. Работното време на депутатите приключи днес преди 12 часа.

Следваща точка в дневния ред трябваше да бъде изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в службите, но още сутринта стана ясно, че служебният премиер няма да дойде в Народното събрание, като затова се е оправдал със служебна ангажираност - проверка на обходните маршрути заради ремонт на пътя Мездра - Ботевград, както и провеждане на заседание на Министерски съвет, което първоначално бе обявено за 13 часа, а след това отложена за 13 часа.

Преди това в продължение на близо час и половина депутатите се занимаваха с проверката, която ДАНС извършва за евентуално кадруване и оказване на влияние в служба "Военно разузнаване" от страна на депутата от ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Изслушването бе формулирано като относно изнесена информация в медиите за вербуване на разузнавачи от Служба "Военно разузнаване" в кафене "Ларгото" в центъра на София, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков - Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанас Атанасов, с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанас Атанасов.

Вносители на искането за изслушване са Хамид Хамид и Станислав Анастасов (ДПС) и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). В началото Станислав Анастасов направи кратко изказване, след което в рамките на дискусията от ГЕРБ и ДПС оставиха от парламентарната трибуна изказвания да правят преди всичко депутати от другите парламентарни групи.

Според бригаден генерал Венелин Венев - директор на Служба "Военно разузнаване" към Министерство на отбраната, срещу службата е подета "медийна кампания" с цел сплашване и е инициирана проверка от Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за възможни нарушения по Закон за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) към Служба "Военно разузнаване" (СВР).

Венев заяви, че през месец юни 2023 г., когато се е сформирало правителството на Николай Денков, той в качеството си на премиер, е провел първите срещи с него и се е запознал лично с неговите заместници. Венев обясни, че службата "Военно разузнаване" се ръководи именно от премиера на страната. Денков поискал да бъдат препоръчани двама офицери от заместниците за конкретна работа, в което няма нищо нередно. На 12 юли съответните офицери са се явили на парадния вход на МС, но вместо там с тях е говорено в кафето до Министерски съвет. Самият Венев разбрал на следващия ден от устен рапорт за "изключително тревожните" разговори. В последствие офицерите са докладвали и с писмен рапорт, които са явни, но са класифицирани - в тях се докладва, че съветникът Марков е поискал съдействие при назначаване на "наши хора", което искал да направи Атанасов, както и споделяне на сведения под формата на опорни точки.

За възможен състав на престъпление е било докладвано и на главнокомандващия Българската армия. Във въпросните рапорти се посочва, че ген. Атанас Атанасов възнамерява при създалата се обстановка в сектор сигурност - "да назначи свои приближени хора в службите за сигурност". В рапорта се посочва, че въпросният съветник от Министерски съвет - Марков е разяснил, че ще се иска оказване на съдействие при назначаване на "наши хора", предоставяне на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения по определени позиции под формата на опорни точки. Българското "Военно разузнаване" ще пише опорни точки за Атанас Атанасов, констатира Венев.

За това е сезиран изпълняващия функциите главен прокурор, тъй като по същество тези действия представляват престъпления по смисъла на Наказателния кодекс.

Снимка: Агнес Методиева