Депутати от ГЕРБ-СДС искат тълкуване на текста за независимостта на съдебната власт

Новини
21:24 - 02 Февруари 2023
1629
Депутати от ГЕРБ-СДС искат тълкуване на текста за независимостта на съдебната власт

Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха от Конституционния съд да тълкува текстовете от основния закон, свързани с независимостта на съдебната власт.

На сайта на Конституционния съд е публикувано искането на депутатите, което е внесено днес, в последния ден на 48-ото Народното събрание.
Делото е разпределено на съдия Филип Димитров.
Депутатите искат от конституционните съдии да тълкуват понятието "независимост на съдебната власт". И задават въпроса дали, освен независимост на съдебната власт от другите две държавни власти - законодателна и изпълнителна, и функционалната независимост на всеки отделен съдия, съдебен заседател, прокурор и следовател, включва ли се и институционална, организационна и йерархична независимост между трите органа, включени в системата на съдебната власт - съд, прокуратура и следствие.
Пред нас е една от най-тежките глави, посветена на съдебната власт. Тя е една от най-спорните глави, която може да препъне цялата Конституция, ако не можем да намерим оптималната формула за излизане от положението, тъй като има диаметрално противоположни становища по някои от основните принципи. Както се вижда, главата „Съдебна власт" на Конституцията и до ден днешен е в центъра на политическия дебат и е в състояние да препъне политическата и институционалната система на Републиката, посочват от ГЕРБ.