Депутати се спречкаха за бюджета на ДОО

Икономика
16:18 - 15 Юни 2022
2330
Депутати се спречкаха за бюджета на ДОО

Парламентарните групи на ДПС и на ГЕРБ ще направят множество предложения за промени в бюджета на държавното обществено осигуряване между първо и второ четене. Заявка за това направиха депутати от двете политически сили, които остро критикуваха предложените от управляващите текстове.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" разтълкува критиките така:

"Нека все пак не забравяме, че според лисицата гроздето е кисело, когато тя не може да стигне до него, а вие вече от година и половина нямате достъп до този бюджет. И вместо да виждаме парите на българските данъкоплатци, натъпкани в сакове, инвестирани в луксозни имоти или изнесени в офшорни сметки, ние ги връщаме обратно на хората".
 
Деница Сачева от ГЕРБ предупреди, че "БСП извива ръцете" и НОИ ще се превърне "счетоводна къща на управляващите", но ще бъде разрушен пенсионно-осигурителният модел у нас. Сачева също отговори на депутата от "Продължаваме промяната".

"Който се опита да ме провокира с басня на Лафонтен, искам да му отговоря с една друга басня - за гарвана и лисицата, и да му обърна внимание, че е добре да слуша критиките, защото ласкателят обикновено говори приятни неща само, за да има полза от това. И, знаете, че в крайна сметка, независимо какво е казала лисицата, сиренцето пада в устата на лисицата от гарвана, нали".
 
Любомир Каримански от "Има такъв народ" разкритикува текстовете и предупреди, че може да се стигне до по-голям дефицит.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от своя страна увери, че няма проблем с устойчивостта на финансовата система заради увеличаването на пенсиите. Това стана по време на дебата по първо четене на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване, с което се предвижда ръст на пенсиите от 1 юли. Най-ниските ще достигнат 467 лева, а най-високите - 2000 лева. Процентът на увеличение на всички пенсии е 10 на сто. Също така ще се включат 60-те лева, които се получават като добавка за Covid.

"Общо пенсиите в България като процент от БВП са 10,4%. Средно в Европа са 12,7. Така че ние сме доста далече като общ разход за пенсии от средноевропейския разход - спрямо БВП - колко сме изработили в тази държава и колко можем да си позволим", каза Асен Василев в отговор на критиките.