Депутатите бистрят спирането на газа от "Газпром"

Решават за създаването на временна анкетна комисия

Новини
07:57 - 11 Май 2022
1165
Депутатите бистрят спирането на газа от "Газпром"

В дневния ред на депутатите днес е обсъждане и решаване дали да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери обстоятелствата, довели до спиране на подаването на природен газ от "Газпром" и проведената процедура по избор на алтернативни доставчици то "Булгаргаз".

Предложението е на опозицията от ГЕРБ. В мотивите на вносителите от ГЕРБ е записано, че основната цел на временната комисия е да установи всички факти и обстоятелства, свързани със спираните на газовите доставки от руска страна и причините, поради които "Булгаргаз" не е резервирал сам капацитет за осигуряване на алтернативни доставки, а е възложил тази дейност на посредник.

Другата цел е да бъде анализирани анализирана комуникацията между "Булгаргаз" и "Газпром", за да се установи дали са положени всички усилия да бъдат защитени интересите  на държавната компания и гарантирането на сигурността на доставките.

В дневния ред на депутатите е включено и гласуване на първо четене на промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки санкции за компютърни престъпления и на законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, който си поставя за цел да пресече лошите практики на колекторските фирми, като им се забраня да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, както и да притесняват длъжниците на работните им места и в дома им.