Депутатите нищят цената на петрола до Нефтохима

Десислава Атанасова към Ананиев: По корем лазихте ГЕРБ да Ви даде транспорта преди години

Политика
15:43 - 13 Юли 2022
3079
Депутатите нищят цената на петрола до Нефтохима

Народното събрание продължава да произвежда нови и нови анкетни комисии, които да ровят в българската енергетика.

Днес беше сформирана временна комисия, която да провери всички факти и обстоятелства около доставката на суров петрол до „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това стана по искане на ГЕРБ-СДС. Сходно предложение беше внесено и от ДБ, но инициативата на бившите управляващи събра повече подкрепа. За председател беше избран Андрей Михайлов, предложен от ИТН, зад когото застанаха неговата партия, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ, съобщава "Сега". 

Дебатът започна по същество, но бързо премина към изключително неприятни заяждания между депутатите, които продължиха часове наред. Настимир Ананиев от ПП заговори, че Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС носела дрехи от Барселона за 4000 лв., и грубо предположи, че някой друг е получил вила в испанския град.

В отговор Атанасова му скочи, че през 2016 г. е „лазил по корем“ в централата на нейната партия, за да получи председателското място на парламентарната комисия по транспорт. С което взриви залата. 

Депутатите започнаха да се замерят с цените на горивата – Искрен Митев от ПП твърдеше, че българските потребители ги купуват по-евтино от повечето други страни; Делян Добрев от ГЕРБ-СДС с гордост цитираше ниските цени при Бойко Борисов преди 10 години; а Рамадан Аталай от ДПС иронично ги посъветва да си припомнят, че при Тодор Живков бензинът е бил 26 стотинки. Ужасно дълго се спори за това дали някой посредник прибира по едно левче от всеки литър гориво, както твърдят от ГЕРБ-СДС, и кой какъв данък (не) е успял да прибере от руската „Лукойл“.

Истинска буря се разрази, когато Румен Христов, водачът на СДС, върна залата 20 години назад, като нападна правителството на Иван Костов, че е продало бургаската рафинерия на „Лукойл“, вместо на „Шел“. Тогава едно на друго се нахвърлиха различните крила на бившата коалиция ОДС. Нивото на дебата съвсем падна, когато от трибуната се понесоха фрази като „изцапани гащи“ - в случая автор беше водачът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Колеги, в тази комисия не знам какво ще работят след цялото това разследване от 3 часа“, отбеляза водещият заседанието Атанас Атанасов.