Депутатите пак пред бой, Копейкин ядоса "Промяната"

Политика
09:18 - 17 Юни 2022 (обновена)
6168
Депутатите пак пред бой, Копейкин ядоса "Промяната"

Депутатите пак влязоха в остри пререкания още със старта на пленарния ден. До бой едва не се стигна, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ядоса "Промяната", ДБ и БСП по повод снощния протест срещу потенциалната русофилска нова коалиция и в подкрепа на отстранения шеф на НС Никола Минчев. 

Копейкин, който вчера на демонстрацията реши да дразни събралите се хиляди симпатизанти на градската десница, днес излезе на трибуната и я обяви за фашистка проява. Той нарече протеста "соросоиден" и дори заплаши с гражданска война, като го сравни с опит за копиране на Майдана в Киев отпреди 8 години. 

Костадинов излъга от парламентарната трибуна, че участници в митинга вчера са били снабдени с камъни и сопи. Репортер на Lupa.bg бе на място от началото на събитието и не видя нито един дори потенциално опасен предмет в ръцете на събралите се недоволни от създаването на новата четворна коалиция между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". 

Копейкин обаче не успя да се размине с народното недоволство и по него бе хвърлен чепик на видимо висок човек. Повече от час той и депутатите му бяха подложени на остри подвиквания и скандирания "Тук не е Москва". 

Днес обаче възрожденецът реши да ядоса допълнително трите партии от все още управляващата коалиция и излезе с брутална декларация срещу "Промяната". Напрежението в залата обхвана и ИТН, и новоотцепилите се от партията петима депутати. Сбутване имаше и между ДПС и ПП - Хамид Хамид и Настимир Ананиев влязоха в челен сблъсък, но бързо бяха разтървани. 

Наложи се временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов да даде почивка за успокояване на страстите. След като възобнови заседанието, той предупреди Хамид, че е с последно предупреждение и при повторно проявление на агресия като тази в началото на пленарния ден, ще го отстрани от заседанието.