Депутатите приеха 2 закона за доброволчеството на 1-во четене

Минималната възраст за доброволци е 16 години, писменият договор е задължителен

Новини
16:52 - 17 Април 2024
1572
Депутатите приеха 2 закона за доброволчеството на 1-во четене

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за доброволчествотo, внесени от "БСП за България" и ГЕРБ-СДС. Внесените предложения от "БСП за България" бяха подкрепени от 140 народни представители, само един беше "против". Законопроектът на ГЕРБ-СДС се прие със 130 гласа "за" и 29 "въздържал се". Това съобщават от БТА.

В мотивите се посочва, че целта е да се създаде цялостна правна уредба на доброволчеството в България, като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарността в българското обществото.

Въвежда се легална дефиниция за "доброволческа дейност", с цел унифициране на настоящата нормативна уредба, като се предвижда изричната забрана за използването на доброволчеството като заместител на трудово правоотношение.

Предвижда се още минималната възраст за доброволци, които извършват дългосрочна доброволческа дейност да е 16 години. В случаите на дългосрочна доброволческа дейност се предвижда задължително сключване на писмен договор. Записано е и създаването на Национален регистър на доброволците.

При извършване на доброволческа дейност от малолетни и непълнолетни лица се въвежда изрично изискване за съобразяване на дейността с възрастта на лицата, както и с техните физически и психически възможности. За извършване на дейност от малолетни, непълнолетни и запретени лица се изисква писменото информирано съгласие на законния представител.

Според Илина Мутафчиева от ПП-ДБ това, което липсва, е какви са насърчителните и финансовите мерки, за да бъде подкрепено доброволчеството като цяло, но и доброволческите организации. Тя повдигна въпроса какво ще се случва с корпоративното доброволчество.

Кой заплаща осигуровките на служителите, когато те имат право да използват своя отпуск и кой е този, който заплаща здравните осигуровки и застраховки, пита още Мутафчиева.

Кристиан Вигенин от "БСП за България" призова за намиране на "съвременно решения" по най-спорните въпроси. Цветан Предов от "Има такъв народ" пък изтъкна, че има пропуск от самите комисии, защото законопроектите не са обсъдени там.

Този закон се работи повече от 10 г. и все по една или друга причина не намира време да се проведе един истински дебат по темата, посочи Красен Кралев от ГЕРБ-СДС, като призова да се подкрепят и двата законопроекта.

Снимка: Агнес Методиева