Депутатите приеха измененията в Закона за съдебната власт

С новите текстове се редуцират правомощията на магистратите

Общество
11:54 - 27 Септември 2019
1476
Депутатите приеха измененията в Закона за съдебната власт

Народното събрание прие изменения в Закона за съдебната власт на първо четене. Законопроектът е предложен от Министерски съвет. 

Със законопроекта се предлага промяна в уредбата относно атестирането. С проекта се създават помощни атестационни комисии при съдилищата, избирани „ad hoc”. В законопроекта се регламентират условията, на които следва да отговарят членовете на помощните атестационни комисии, и се урежда редът за тяхното избиране.

Предлага се помощните атестационни комисии да бъдат структурирани от атестиращи съдии, познаващи работата на атестираните магистрати, и по този начин те ще подпомагат Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС по-пряко и достъпно. Предвидено е атестиращите съдии да се избират в съответните съдилища, като от всяко по-високо ниво се излъчват магистрати на принципа на случайния подбор за всяко конкретно атестиране на магистрат от по-ниското ниво. По този начин се осигурява обективният системен поглед от резултатите в качеството и срочността на работата при инстанционния контрол, непосредствено извършван от по-високото ниво на съдилищата. Предлага се съставът на помощната атестационна комисия да се състои от трима редовни и един резервен член.

С текстовете се редуцират правомощията на действащите магистрати в състава на комисиите по атестирането и конкурсите само до атестирането. С проекта се предлага да се запази участието на действащите магистрати в състава на комисиите по атестирането и конкурсите при съдийската и прокурорската колегии на ВСС, като се прецизират правомощията им в сравнение с тези на членовете на съдийската и прокурорската колегии при ВСС. Със законопроекта се предлага отмяна на специалната процедура за отстраняване от длъжност на магистратите, като ще се прилага общата уредба на отстраняването от длъжност, уредена в Наказателно-процесуалния кодекс.

С проектозакона се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат избрани за главен инспектор и инспектори, като се предвижда такава възможност и за съдиите от районните съдилища, както и за прокурорите в районна прокуратура. Промяната има за цел да уеднакви правното положение на инспекторите с това на изборните членове на ВСС, съобщава "Фокус".

Освен това със законопроекта се въвеждат още промени в дейността по извършването на проверки на имуществените декларации на съдии, прокурори и следователи, за почтеност и конфликт на интереси, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.