Депутатите решават съдбата на кабинета довечера

Парламентът с 2 заседания днес - сутринта приемат правила за избор на нов шеф на НС

Новини
07:50 - 22 Юни 2022
1768
Депутатите решават съдбата на кабинета довечера

Днес парламентът заседава ударно и с 2 заседания - сутринта депутатите ще решават за нови правила за избор на председател на НС, а довечера малко след 19 гласуват вота на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков.

Гласуването на вота довечера се налага заради задължителния интервал от 24 часа след края на дебатите, които приключиха вчера около 19 ч.

Минути след 19 ч. ще стане ясно дали ще оцелее правителството на Кирил Петков или кабинетът му ще падне, след като вотът на недоверие казват, че ще подкрепят ГЕРБ, ДПС, бившите съуправляващи от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане". Четирите партии имат общо 125 депутати.

Кирил Петков не крие, че продължава да търси подкрепата на народни представители, които да го подкрепят. Засега обаче правителството има само 115 сигурни гласа, при необходими 121. Така липсват 6 депутати, които да наклонят везните към оцеляването на кабинета. 

Вчера от "Продължаваме промяната" (ПП) заявиха, че възнамеряват да номинират отново бившия парламентарен шеф Никола Минчев, който миналата седмица беше предсрочно освободен.

"Нашият председател - г-н Никола Минчев - ние се гордеем с него и неговата работа и ще се радваме отново той да бъде наш кандидат", каза временният председател на Народното събрание и депутат от ПП Мирослав Иванов.

Минчев не потвърди тази информация, а от последвалите коментари стана ясно, че групата на ПП може изобщо да не излъчи свой кандидат.

Другото име, което доскоро се спрягаше, е това на Ива Митева от парламентарната група на ИТН и бивш коалиционен партньор. Тя обаче каза, че не желае да бъде номинирана и не е фатално, ако не се избере председател в 14-дневния срок, определен в правилника.

"Не, няма да бъда аз на този етап. До момента, в който не се успокои обстановката, смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент и аз не знам кой колега би се нагърбил с тази работа и никой няма да иска да е в това положение да бъде унижаван всеки ден.", обясни Митева.

Точката е планирана като първа за днес.

В седмичната програма на парламента е и проекторешението за определяне на правила, по които ще се предлагат кандидати за председател на Антикорупционната комисия КПКОНПИ. Управляващите вече заявиха, че техният кандидат за поста е вътрешният министър Бойко Рашков.