Депутатите създадоха Дружество с променлив капитал

Парламентът обсъди на първо четене промени в Търговския закон, гласуването им остана за утре

Новини
17:22 - 08 Юни 2023
6731
Депутатите създадоха Дружество с променлив капитал

Смислената част от парламента днес гласувахме промяна в Търговския закон, чрез която се създава Дружество с променлив капитал (ДПК), похвали се в социалните мрежи народният представител от ПП-ДБ Даниел Лорер. 

Със законодателните предложения на Петър Кьосев („Продължаваме промяната –Демократична България“) се създава новата правна форма на Дружеството с променлив капитал, чрез която ще се отговори на нуждите на иновативните и ориентирани към растеж стартъп компании.

Цели се създаването на ново дружество, което е насочено към разработване на иновативен продукт или услуга и което след успех да бъде трансформирано в публична компания чрез предлагане на регулираните пазари или продадено на друг инвеститор. Намалени са първоначалните разходи за учредяване, предвидено е минимално съдържание на дружествения договор, предлага се свободно прехвърляне на дружествени дялове и минимален набор от права и задължения на съдружниците. Отчита се като предимство редът за придобиване на  права за членство от наети от дружеството лица, като законопроектът съдържа разпоредби за преобразуване и прекратяване, отбелязва БТА.

За какво става дума? 

През последните 12 години България изгради една от най-силните предприемачески общности в цяла Югоизточна Европа. През 2012 г. започнахме с едва 2 фонда за начално развитие на компании. Днес са 17. Днес имаме стотици компании, които са успешни на глобалния пазар и всички ние се гордеем с тях. Те привличат все повече инвестиции; стават едни от големите работодатели у нас; плащат високи заплати; внасят данъци и осигуровки; накратко - създават гръбнак на просперираща средната класа.

Ние всички се гордеем с постигнатото. За жалост голяма част от тях не са регистрирани вече в България. Те са във Великобритания, САЩ, Нидерланция, Естония. В България остава само екип, който да работи, но данъците, интелектуалната собственост и репутацията отиват при други държави, обяснява Даниел Лорер.

Основната причина една компания да избере чужда регистрация е липсата на модерна правна рамка, която да им дава гъвкавостта и свободата да оперират по начина, необходим за успех в 21 век.

Съществуващите правни форми в България (най-вече АД и ООД) не ги позволяват.

Дружеството с променлив капитал има вече дълга история. То следва добрите практики наложени във все повече европейски страни. Франция има своята SAS компания (вид ДПК) от средата на 90-те години. Днес над 70% от всички френски фирми са SAS. Подобни примери има в Германия, Полша, Гърция, Испания, Словакия.

Желанието ни е България да създаде правна форма, която да запазва българските компании в България. Вярваме, че това е

стратегически важно, защото без ДПК всички политики за насърчаване на иновациите ще облагодетелстват други държави.

България трябва не само да задържа и развива талантите и компаниите си, но и да създава условия за привличане на други отвън.

Законопроектът е част е от Плана за възстановяване и устойчивост.

Дружеството с променлив капитал е нов вид дружество, наред с останалите търговски дружества в Търговския закон, при което са създадени по-бързи и улеснени процедури за участие на инвеститорите, за по-гъвкави форми на управление, по-широка договорна свобода при формулиране на основните права и задължения за участниците.

Въпреки че се казва "Дружество с променлив капитал", то всъщност няма капитал, който да се вписва в Търговския регистър, посочи юристът. "Капиталът на дружеството може да се променя постоянно, съдружниците – също, и това не подлежи на вписване в Търговския регистър. Капиталът се събира и се формира от вноските на съдружници, но не подлежи на вписване в Търговския регистър. Това ще доведе до изключителна гъвкавост и бързина в бизнеса, което е изключително важно за стартиращите компании. Това изискване за вписване към днешна дата е много голяма пречка за всички съществуващи дружества“, обясняват юристи.

Основният акцент в ДПК е гъвкавостта. Българското законодателство е доста консервативно по отношение на най-често използваните форми в момента – дружеството с ограничена отговорност. "Тук целта е да се създаде гъвкава правна форма. Дружеството съчетава в себе си най-добрите и работещи конструкции както на ООД, така и на акционерното дружество. За новия вид дружество важат всички правила, каквито важат и за останалите дружества, познати по Търговския закон“.