Депутатите в лют спор за компенсациите за скъпия ток

Либерализацията е отложена, за да има защита за потребителите при скъпия ток

Топ
13:27 - 26 Юли 2024
1066
Депутатите в лют спор за компенсациите за скъпия ток

Вече повече от два часа депутатите спорят по проекта на МС да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Вносители са депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев и групата народни представители от ДПС - Искра Михайлова и Станислав Анастасов, от БСП - Драгомир Стойнев и от ИТН - Павела Митова.

В контекста на дебатите служебният енергиен министър Владимир Малинов заяви, че от началото на юли се наблюдават високите цени на тока в определена част от пазарите на ЕС и българският пазар е един от засегнатите. Факторите, които влияят за цената на тока са външни, независимо от производствените мощност на енергетиката и в частност държавната такава, която участва във формиране на ценовите нива на електроенергията, обясни министърът.

Малинов добави, че е извършен анализ в Министерство на енергетика за предприемането на компенсаторна мярка за бизнеса. Програмата, която се предлага е сходна и с програми в предходни периоди и тя е изпълнима, посочи той, с което декларира, че е съгласен да се помогне на бизнеса заради скъпия ток. "Механизмът, който се предлага, не води до изкривяване на пазара за всички небитови потребители на територията на България", коментира Владимир Малинов.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че социалистите ще подкрепят компенсациите за бизнеса. Мярката е навременна, добра, очаквана и в подкрепа на родното производство, оцени той.

Павела Митова от ИТН заяви, че формацията на Слави Трифонов също ще подкрепи компенсациите за бизнеса.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ се опасява от компенсациите за бизнеса. Трябва след време да си говорим и какви ще са последствията, предупреди Рибарски. Той смята, че битовите потребители ще се окажат в предизборни обещания, без да бъдат изпълнени. Рибарски не иска да се отлага и механизмът за компенсиране на енергийно бедните, а да се направи редакционно предложение в проекта на решение и да се включи именно механизъм за подкрепа и на енергийно бедните граждани.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори на Радослав Рибарски и заяви, че може да чете, но нищо не разбира. Той уточни, че е отложена либерализацията, за да може битовите потребители да бъдат защитени от скок на цените на тока.

Станислав Анастасов от ДПС пък обвини ПП-ДБ, че се противопоставят на механизма за помощ за бизнеса заради скъпия ток Анастасов се обърна към Рибарски с констатацията, че това, което прави в зала, е непочтено. Това, което се опитвате да направите с внушенията между помощта за бизнеса и гражданите е неморално и непочтено", коментира Анастасов.

Ще предложат таванът на цената от 200 лв., какъвто се прилага, да падне на 180 лв.
Йордан Тодоров от "Възраждане" пък не може да приеме твърденията, че държавата има пари да подпомага украинския народ и държавата, а пък нямала средства да подпомогне бизнеса заради скъпия ток. Тодоров се надява депутатите да не стоят като странични наблюдатели за това, което ни очаква - масови фалити на фирми, предприятия, без заплати и спестявания, а през седмица да се гласуват помощи за Украйна.

В мотивите на проекта на решение е записано, че с цел ограничаване на негативните последици от високите цени на електроенергията, се предлага своевременно да се приложи механизъм за компенсиране на крайните небитови клиенти за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024. Предложеният механизъм предвижда компенсация в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на "Българска независима енергийна борса" ЕАД, за съответния месец и базова цена в размер на 180 лв./MWh за крайните небитови клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени.

Средствата за плащане на компенсациите се осигуряват от набраните във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", целеви вноски на Закона за прилагане на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.; Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Предложената мярка се явява и логично продължение на серията от мерки, целящи защитата на икономическите баланси и макроикономическата стабилност чрез запазване на конкурентоспособността на българските индустриални предприятия и ограничаване на инфлацията.

Бившият финансов министър, а сега депутат от ПП-ДБ, Асен Василев пък запита колеги си народни представители защо не искат да се погрижат и за битовите потребители, а не само за бизнеса? "Решението за компенсации за бизнеса няма да помогне, тъй като МС няма как да наруши европейските документи и директиви. Това е евтин политически PR, a не начин да се помогне на бизнеса", категоричен бе Василев.

По думите му всички тези циркове, които се разиграват в момента са една политическа дъвка.

Асен Василев не пропусна да обвини ИТН и Павела Митова, че толкова разбира от енергетика, колкото от европейско право. Малко преди това пък Митова призова бившия финансов министър да изчете директивата, в която е записано кога точно ще бъде въведена либерализацията на електроенергийния пазар.

Делян Добрев увери още, че битовият потребител е защитен от Закона за енергетиката относно либерализацията на електроенергийния пазар. Не само сме защитили битовия потребител, а преди месеци предотвратихме битовият потребител да плаща свободните цени на тока, напомни Добрев. Битовият потребител няма нужда от защита, той е защита, а тези, които имат нужда от защита, е бизнесът, подчерта Делян Добрев.

Така след повече от два часа дебати, депутатите приеха компенсации за бизнеса заради скъпия ток. Народните представители гласуваха със 185 гласа "За", без против и 5 гласа "въздържали се".

Снимка: Агнес Методиева