Депутатите върнаха трите години преди 1997 г. за пенсионерите

30% от кандидат-пенсионерите по новата формула ще получат по-ниска пенсия, показва анализ на НОИ

Актуални новини
11:49 - 19 Април 2019
1889
Депутатите върнаха трите години преди 1997 г. за пенсионерите

Депутатите приеха окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се дава възможност на новите пенсионери да включат в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. при подаване на заявление за отпускане на пенсия след 31 януари 2018 г.

В действащото до момента законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляват новите пенсии за трудовата дейност, не се включваше периодът от три последователни, избрани от лицето години. Идеята за промяната беше да не търсят хората стари документи от заличени фирми, в които някога са работили, а и да се избегнат злоупотребите с надути заплати на шефове на фалирали банки и източени фирми, осигурявали се на твърде високи суми в годините, в които таван на пенсията не е съществувал.

Сега обаче анализ на НОИ показа, че около 30% от кандидат-пенсионерите по новата формула ще получат по-нисък индивидуален коефициент, което е твърде вероятно да доведе и до по-ниска пенсия. След обществено недоволство и по нареждане на премиера Бойко Борисов управляващите предложиха гласуваните днес нови текстове, които отново дават възможност за избор на бъдещите пенсионери.

Миналата седмица стана ясно още, че до 1 януари 2023 г. хората ще могат да избират по коя методика да се пенсионират. Тогава социалният министър Бисер Петков коментира, че по този начин се цели да няма ощетени бъдещи пенсионери.

„Служителите на Националния осигурителен институт ще изчислят и размера на пенсията по новата методика, като двата размера ще бъдат съпоставяни и служебно ще бъде определен по-благоприятният”, коментира от парламентарната трибуна заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова.

Председателят на ресорната комисия в Народното събрание Хасан Адемов от ДПС пък е категоричен, че с новите изменения никой няма да бъде ощетен.

"Всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размера на пенсията", посочи Адемов.