Депутатите викат Радев за арбитър по казуса "Пламен Николов"

Политика
09:19 - 11 Август 2021
5459
Депутатите викат Радев за арбитър по казуса "Пламен Николов"

Народното събрание вика за арбитър президентската институция, която да даде тласък как да завърши казусът "Пламен Николов". Вчера проектопремиерът се отказа от кандидатурата си и заяви, че България отива в изборна спирала. Тазсутрешният председателски съвет не успя да се произнесе категорично как да бъде тълкувано това писмо, заведено и до НС, и до "Дондуков" 2. И за целта се събира отново 11,30 часа. 

Дотогава се очаква да е осъществена връзка с държавния глава. 

Междувременно лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че е съгласен с мнението на експерти конституционалисти, според които трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. 

"С нас никой нищо не е обсъждал, ние сме имали свои обсъждания, но институционално не е имало никакви обсъждания с нас. Сега очаквам да научим какво си представят колегите", коментира още той.

"Ние дадохме формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, ненормалните, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там", заяви Христо Иванов, цитиран от БНТ.

"Ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени", каза още съпредседателят на "Демократична България".

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък коментира, че въпросът е какъв акт ще последва и от президентството - дали той ще издаде указ, за да посочи, че няма изпълнен мандат и се минава към втория. Тя разказа, че е имало дори предложения да се попита КС за тълкувателно решение, защото това е прецедент. Всеки случай депутатката на Бойко Борисов е твърдо на мнение, че ИТН не са постъпили коректно към институциите и страната с действията им.