Депутатка на Слави викна енергийния министър заради себе си?

Живка Железова пита Андрей Живков за ВЕИ-тата, а тя има собствена централа

Куриози
11:59 - 19 Август 2021
6484
Депутатка на Слави викна енергийния министър заради себе си?

Съмнения за лобизъм преди изслушването на служебния енергиен министър Андрей Живков, доведоха до спор в парламента и отказ той да бъде изслушан. 

БСП и ГЕРБ заедно се обявиха против заради факта, че депутатката от ИТН Живка Железова е поискала присъствието на служебния министър заради себе си, като собственик на ВЕИ централа. 

"Не мога да си обясня причината за това изслушване, този въпрос няма нищо общо с въпросната директива, над 300 филми са получили двойно финансиране, веднъж за построяване на ВЕИ мощности и втори път искат подкрепа в преференциална цена за изкупуване на тока", каза депутатът от ГЕРБ СДС Делян Добрев.

Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в парламента да обясни защо България се е забавила с транспониране на директивата за Възобновяеми енергийни източници от 2018 г. Целта на директивата е да насърчи използването на екомощности, така че до 2030 г. 32% от брутното производство на енергия да е от зелена енергия.

Самата Железова обясни, че не е в конфликт на интереси, защото директивата не се отнася пряко към нея. Тя не каза дали е собственик на ВЕИ мощност.

"Трябва да се понесе лична отговорност, ГЕРБ са се занимавали с "Турски поток", "Белене", такива неща и затова не са транспонирали тази директива. Очакваме от Вас, господин министър, да внесете законопроекта, да не казвате, че чакате някой друг да го направи", каза от парламентарната трибуна Мартин Димитров от Демократична България.