Депутатка от ПП-ДБ: Бизнесмени са изнудвани от хора, близки до Президентството

Според Илина Мутафчиева е имало огромна намеса в обществени поръчки

Новини
19:20 - 03 Февруари 2024
9067
Депутатка от ПП-ДБ: Бизнесмени са изнудвани от хора, близки до Президентството

"За "Пътя на Копринката" се говори от 2021 г., аз съм чувала за това през 2019 г. Надявам се прокуратурата да разгледа сигналите от бизнесмени, че са били изнудвани. Подавани са и в Президентството, но не са били разглеждани. Знам за хора от моя избирателен район - Търговище. По-конкретно от Попово". Това каза по НОВА Илина Мутафчиева, депутатка от Продължаваме промяната –Демократична България.

"Опитвали са се да участват в обществени поръчки, а директно от хора от кръга на "Пътят на копринката" - близки до президентската институция, им е казвана сумата, с която ще бъдат избрани - сериозна като процент.  Това се е случило по време на служебните кабинети - по-точно на този на Гълъб Донев", разкри още тя.

Според Мутафчиева неслучайно е избрано като наименование 3 март, която е дата, повод за разделение.

"Сраженията през изминалата седмица за първи път минават от НС към Президентството, но месеци наред виждахме как Румен Радев си позволява неща, които държавният глава не бива да си позволява. Юристи подготвят по-подробна информация за основанията за импийчмънт. Още от времето на служебните кабинети се подготвя проект на Радев. Това не е просто хипотеза, вече има запазено име и патент. Все повече хора говорят за подобен сценарий. Ще видим дали ще се позиционират за евроизборите", посочи още Мутафчиева.

По думите ѝ социалният министър Иванка Шалапатова се справя много добре и печели доверието на "Зелено движение". "Янек Попов работи в по-бавни темпове, комуникира нещата постфактум и създава напрежение. Затова свалихме подкрепата си от него. Според мен акад. Денков би се справил блестящо като външен министър", обясни тя.