Десети ден протести след катастрофата на „Сливница“

Хората влязоха в община „Илинден“ с искания срещу войната на пътя

Общество
20:08 - 17 Май 2023
1494
Десети ден протести след катастрофата на „Сливница“

Десети ден протести след катастрофата на кръстовището на булевард „Сливница“ и ул. „Русе“, при която 18-годишен шофьор помете и уби двама млади. Хората влязоха в община „Илинден“ с искания срещу войната на пътя, а МВР предложи конкретни мерки в Народното събрание. 

Протестиращите настояват да се върне отброяването на светофари и шофирането с над 50 км/ч да се криминализира. За да се промени нещо, те за пореден път седнаха на масата за преговори с общината.

„Продължителност на светене на зеления светофар, добра маркировка, легнали полицаи в локалните платна“, каза един от протестиращите - Николай Павлов.

След два часа дебат, отново се чуха обещания.

„На всички 280 светофара в София няма да се минава на мигаща нощна светлина, ще се освежи маркировката по булеварда, в зоните преди пресичанията, където има пешеходни пътеки, ще бъде сложена маркировка, която е с по-голямо сцепление“, каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

„За момента всичко е на база обещания. Искаме да видим резултати и малко по-малко може би ще станем доволни“, каза пред Би Ти Ви Пламен Манчоров, участник в протестите.

На протест, но пред Съдебната палата, излязоха и близки на загинали на пътя също с конкретни искания, но в Наказателния кодекс.

„Минава с висока скорост човекът и направо на място го помита. Мъжът не знам откъде е, книжката не му е взета. Той е карал с висока скорост. Трябва ли още едно убийство да стане на пътя, за да му се вземе книжката?“, пита Венета Александрова, майка на загинал на пътя.