Десетки милиони американци под заплаха от екстремни горещини

САЩ
21:20 - 18 Юни 2024
3907
Десетки милиони американци под заплаха от екстремни горещини

Десетки милиони жители на Северна Америка са под заплаха от очакваните екстремни горещини.

Властите в САЩ съобщиха, че пикът на предстоящите горещини ще бъде в сряда и четвъртък, когато температурите се очаква да надминат 38 градуса по Целзий. 

Едно от местата, които вече поставиха температурни рекорди, е градът – дом на най-голямата българска общност – Чикаго. В понеделник там беше регистрирана температура от над 36 градуса, което счупи предишен рекорд, поставен през 1957 година. 

Очаква се горещините да засегнат в най-голяма степен щатите в средната част на Америка, но прогнозите са за продължителна жега, която ще обхване дори щатите по северното атлантическо крайбрежие, сред които и Мейн. 

Горещините в Южна Калифорния усложняват потушаването на голям горски пожар, който гори в стръмни, труднодостъпни райони в планините северно от Лос Анджелис. 

Горски пожари бушуват и в Ню Мексико, което наложи евакуацията на градче с население около 7000 души. Властите отправиха предупреждение към жителите в засегнатите от жегите райони да избягват излизания на открито в пиковите часове и да поемат повече течности.