Десетки загинаха по време на поклонение в Израел

Топ
09:05 - 30 Април 2021
1995
Десетки загинаха по време на поклонение в Израел

Десетки загинаха по време на поклонение в Израел. Най-малко 40 души са били стъпкани или са се задушили по време на голяма блъсканица в областта Галилея.

Десетки хиляди евреи са се събрали в градчето Мерон, където е гробницата на един от най-почитаните мъдреци в тяхната религия. Празникът предвиждал молитви и танци, продължаващи цяла нощ.

"Бях вътре, където е кладата за фестивала. Беше много претъпкано - сигурно 60 или 70 хиляди души. Нямаше къде да мръднеш. Изведнъж хората започнаха да падат по земята. Много от тях", заяви участникът във фестивала Висе Исраел.

Службата за бърза помощ обяви, че има повече от сто ранени. Броят на фаталните случаи не е окончателен.  Поклонението беше най-голямото събиране на хора в Израел от началото на пандемията преди повече от година.

Според някои публикации до фаталното струпване на хора се е стигнало, след като е рухнала трибуна, според друг информация трибуната е рухнала по-късно.

На видеокадри се виждат дълги редове с тела, опаковани в чували. В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни. Най-тежко пострадалите се евакуират с хеликоптери.

Много от присъстващите отчаяно се опитват да се обадят на близките си, но мобилните мрежи работят със значителни сривове.

Премиерът Бенямин Нетаняху определи станалото като "тежка катастрофа".