Дешан: Знам, че някои французи искат Меси да спечели

Спорт
17:46 - 17 Декември 2022
2515
Дешан: Знам, че някои французи искат Меси да спечели

Треньорът на Франция Дидие Дешан знае, че много хора искат да видят Лионел Меси като световен шампион и ще подкрепят Аржентина в утрешния финал на Мондиала. Наставникът говори за състоянието на неговите играчи, Килиан Мбапе и съперника.

Попитан дали се чувства самотен на фона на контузии, вируса и желанието на мнозина за победа на Меси, той отговори: “Често имам подобно усещане, но нямам проблем да съм сам. Това не ме притеснява. Винаги има някои неясноти. Ние сме тук и сме направили всичко възможно, за да се подготвим за мача.

Лионел Скалони също трябваше да се справя с някои предизвикателства. Не съм разтревожен или стресиран за срещата. Когато се подготвяш за подобен мач, трябва да останеш спокоен и концентриран. Знам, че аржентинците и много хора по света, вероятно и някои французи, ще се надяват Лионел Меси да спечели Световното, но ние ще направим всичко възможно да постигнем целта си, която е титлата”.

Дешан говори за състоянието на играчите си, част от които са болни от вирус, който върлува във френския лагер. Защитниците Дайо Упамекано, Ибрахима Конате, Рафаел Варан, полузащитникът Адриен Рабио и нападателят Кингсли Коман се заразиха през седмицата, но повечето от тях вече са възстановени. В петък само Конате, Коман и Варан пропуснаха отборната тренировка, а Рабио и Упамекано подновиха занимания след като не взеха участие в полуфинала срещу Мароко в сряда.

„Опитваме се да взимаме максимални предпазни мерки, да се адаптираме и да се справим с това, без да прекаляваме. Очевидно ситуацията е такава. Щеше да е по-добре да не беше така, но ще се справим по възможно най-добрия начин“, коментира Дидие Дешан.

“За финал винаги се подготвяш малко по-различно, защото има определени емоции, които се отразяват различно на играчите. Бих казал, че през 2016 г. не беше перфектно, вижда се от резултата. През 2018 г. беше много по-добре и играчите свършиха невероятна работа. Когато за един футболист е първи финал, те не знаят какво да очакват. Когато си играл на финал, това помага.

Нашият опит ще ни помогне. Гледахме и анализирахме мачовете на Аржентина и имаме точна информация, но, разбира се, те могат да излязат с различен състав утре. Нищо не ги спира, но това важи и за нас. Мароко например започна полуфинала с петима в защита, което не бяха правили преди на турнира. Трябва да си готов за всякакъв сценарий", каза още наставникът.

Селекционерът на Франция отговори и на въпрос, свързан с това дали Карим Бензема може да се присъедини към състава.

“Ако не ви отговоря, ще кажете, че съм ядосан. И преди съм имал контузени играчи. Карим е един от тях. Последният, който се контузи беше Люка Ернандес. От тогава имам 24 играчи, с които да работя. Групата е тук. Не зависи от мен, който ще дойде да гледа мача. Моята концентрация е върху състава от 24 играчи, който имам и това ще са играчите, които са на може разположение за утре. Те са част от началото на това пътешествие и утре ще бъдат 24”, заяви Дешан.