Деси е в затвора, Кадиев, къде си?

Бившият социалист издигна, а след това се отрече от екскметицата на "Младост", има ли пръст в ареста й?

Политика
15:20 - 11 Ноември 2022
8447
Деси е в затвора, Кадиев, къде си?

След десетките коментари как бившата кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева прекомерно, брутално и излишно е била тикната в Сливенския затвор, при това без едногодишното си бебенце, политици от различни сили се обединиха около мнението, че тя трябва да бъде помилвана. Единственият, който до момента публично не е коментирал случилото се в последните над 24 часа, а е пряк свидетел на години от живота и работата на Иванчева, остава... откривателят й за политиката Георги Кадиев. 

Лидерът не нерегистрираната в съда партия "Нормална държава" е именно този, който я посочи, впоследствие я и подкрепи за кмет, а след това публично се отрече от нея и я обруга. Кадиев обаче не казва, нито пише в профилите си в социалните мрежи и ред за издевателството над Иванчева, което вече намери израз в няколко петиции към президентството с искане за помилването й.

Първа да иска опрощението на Десислава Иванчева се втурна бившата на Кадиев съпартийка Мая Манолова. Някога, докато тя бе кандидат за градоначалник на София, в паралелна надпревара с Иванчева, получи подкрепа от блондинката-пандизчийка на балотажа срещу Фандъкова. След това със петиция към вице държавния глава се обърна и един от "отровните" - адв. Николай Хаджигенов. 

Кадиев обаче липсва в тази картинка. 

Бързо изтлялата звезда на Иванчева в общинската администрация блесна през 2016 г., когато тя, заедно с десетки други, се превърна във флагман на протестите срещу прекомерното и незаконно застрояване в район "Младост". Тогава тя бе харесана от социалиста за потенциален кандидат за кмет на големия столичен комплекс и Кадиев хвърли немалко усилия, а и пари, за да финансира и изработи кампанията й. След балотаж през ноември в действителност Иванчева оглави района. Но за кратко. 

През 2018-а бе арестувана със 75 000 евро, белязани банкноти, в доста зрелищна акция в центъра на София заедно със заместничката си Биляна Петрова, която също отпътува в четвъртък сутринта за сливенския зандан. Тогава, а и няколко месеца по-рано Кадиев вече бе започнал да "отстрелва" Иванчева в свои медийни изяви. Финалът дойде със самия арест на дамите, когато той обяви сензационно, че тя просто не ставала за кмет. 

Още оттогава се твърди, че самият Кадиев има пръст в слагането на белезниците й. Слуховете през 2017 г., когато той оттегли публично подкрепата на "Нормална държава" зад нея, сочат, че бившият депутат от БСП е настоявал да има свой доверен човек, назначен на високите етажи в администрацията на "Младост", но е ударил на камък с Иванчева, която му е отказала. Точно това може да й е коствало "сготвянето" й малко по-късно в зрелищното тарашене на бул. "Васил Левски". 

Учудващо е пословичното мълчание на Кадиев през годините, откакто Иванчева бе обвиняема, арестант, а вече и затворник, за процеса. Самият той бе двукратен кандидат за кмет на столицата. 

Хаджигенов коментира и по повод неговото мълчание, и заради упорития отказ на лидери на парламентарно представените партии да изразят мнение по казуса с лаконичното: 

"Не знам защо сте изненадани от мълчанието на политиците по казуса "Иванчева"? Такива са. Толкова могат. Толкова знаят. И да. Не им стиска".