Десислава Танева: Струпването на хората в магазините е заради панически страх

Можем да задоволим хранителните потребности на своите граждани, заяви земеделският министър

Общество
09:25 - 16 Март 2020
3128
Десислава Танева: Струпването на хората в магазините е заради панически страх

България няма проблем да задоволи основните хранителни потребности на своите граждани. Това заяви в студиото на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Наличността на царевицата например е 2 млн. тона, което може да стигне за близо 2 години. 1,8 млн. тона е пшеницата, като месечно за хляб потреблението у нас е около 90 000 тона.

По думите ѝ струпването на хората в магазините е било провокирано от естествения панически страх през последните дни за това какво означава извънредно положение и какво означава болестта.

Танева отчете, че заради коронавируса служители на министерството още преди дни, завръщайки се от чужбина, са били поставени под доброволна карантина по домовете си за 14 дни.

Създадена е организация за онлайн комуникация с представителите на различните браншове. С тях е проведен дебат по анонсираната "Зелена сделка", тъй като страните-членки на ЕС трябва да представят становище до днес.

Министър Танева заяви, че засилените проверки за спазване на хигиената в магазините за хранителни стоки ще продължат. Имаме ежедневна връзка с хранителната индустрия, предприятията още в петък показаха, че са предприели много по-високи нива на хигиена, на опазване на техните служители, допълни Танева.