Десни призовават: Христо, не се унижавай, не ставай министър!

Новини
16:00 - 30 Ноември 2021
6706
Десни призовават: Христо, не се унижавай, не ставай министър!

Броени дни преди да бъде обявен състава на новия кабинет, десният лагер се разкъсва в дилемата трябва ли ДБ да приема министерски постове, или да откаже, за да се съхрани и да не се сгромоляса при евентуален провал на управлението.

От няколко дни упорито се завъртя информацията, че в коалиционната схема 8-4-3-2, в която на  формацията на Христо Иванов се пада най-малък дял, самият той ще поеме правосъдието, а зеленият Борислав Сандов се гласи за поста екоминистър. Тъмносиният генерал Атанасов пък вероятно ще се състезава за най-високата служба в 47-ия парламент.

В лагера на десните нараства тревогата, че ако ДБ влезе компромисно в новия кабинет, може да повтори фаталната грешка на Реформаторския блок, който направи коалиция с ГЕРБ навремето, а после бе принуден да разтури съюза, разпадна се и грешката ги сгромоляса до около 1 процент на парламентарните избори. Затова и мнозина съветват Христо Иванов да изключи участие на министри в новото правителство, а самият той да не се изкушава за правосъдното кресло.

ДБ трябва да подкрепи едно правителство на ПП, но, ако иска да запази достойнството си и да не повтаря грешките на Реформаторския блок, нека не участва пряко в управлението. Призивите, че най-сетне "трябва да сме във властта", никак не ме ентусиазират, отсече тъмносин ветеран, наблюдавал процесите вдясно още от 90-те. Други обаче смятат, че ако откажат участие в управлението, ще бъдат обвинени, че бягат от отговорност, макар че реално истинската власт е в парламента, където се коват законите.

Все пак „Продължаваме промяната” не е ГЕРБ, за да изпързалят ДБ, както някога Борисов го направи с Реформаторския блок, утешават се опарените от стария десен съюз във властта.

Ако сега Христо Иванов приеме да участва с министри, а и самият той да влезе в кабинета, на следващите избори изгърмяваме и ни няма, предупреждават  най-крайните критици на участието на ДБ в новата власт. Те са категорични, че за Градската десница е унижение нищожното участие в кабинета и е глупаво с два министерски поста да си въобразява, че е във властта. В същото време обаче ще понесе на гърба си огромната отговорност заедно с всички останали в най-трудните времена.

Най-голям е лагерът на хората, които са ужасени от това, че десницата е принудена евентуално да управлява заедно с БСП и въобще да седи на една маса с левите на преговори. Оттам предупреждават, че левите и ИТН ще ”издънят правителството”, но тогава и ДБ ще поеме вината за всичко, заедно с авторите на провала.

Част от десните симпатизанти обаче са категорични, че ако формацията на Иванов откаже реално участие с хора в изпълнителната власт, олеква в коалицията и няма да има думата почти за нищо.

„Без да имаш министри, обираш само негативи. В другия случай можеш да получиш и позитиви.”, поучава тъмносин ветеран.  

В крайна сметка все още не е ясно окончателното решение на десницата ще вземе ли постове в Министерския съвет, тъй като кадрови решения в преговорите още няма.

Преди седмица обаче, от ДБ се чуха сигнали, че може и да приемат варианта подкрепа на кабинета на ПП, но без участие с министри.