Дете с аутизъм плува за медали

Приказката за Емил Кондев започва преди 4 години със страх от водата

Любопитно
18:26 - 26 Март 2019
2129
Дете с аутизъм плува за медали

Емил Кондев е роден с аутизъм и допреди време ужасно много се страхува от водата, но днес вече печели медали като плувец. Всичко започва, когато майка му взима решение, което променя живота му. „Беше ми много странно в началото, че едва ли не съм избран от Емо, защото майка му дойде и каза - разгледала съм тук кой е треньор и кой работи и мисля, че ти ще се справиш, изглеждаш ми мотивиран“, спомня си треньорът на момчето.

Избраникът за треньор на Емо е Петър Георгиев. Емил е първото дете, с което въобще започва да работи. Началото обаче е повече от трудно и за двамата. Много любов и търпение са необходими на 27-годишния треньор, за да научи Емо да плува.

Преди 4 години Емо идва на плувния басейн с една единствена цел - да пребори своя страх от водата, да се научи да обича водата. Без да предполага, че съвсем скоро ще започне да печели медали - така започва неговата приказка. Тогава целта била да влезе във водата, да се забавлява. Рамо до рамо на първата тренировка на Емо застава и неговият по-малък брат Крум. Той е здрав.

Целите пред двете деца са коренно различни. Крум се състезава с другите деца, а Еми с аутизма и със самия себе си! Затова ги разделят. Сега, когато и двамата печелят медали - тренират отново заедно. Преди година в живота на Емо се появява една специална жена - златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова. Силната им връзка се заражда, докато Рени награждава малкия плувец. За Рени Емо става вдъхновение.

Година по-късно, връзката между двамата е още по-силна. Рени посещава тренировките на Емо редовно. Въпреки че това не влиза в задълженията й, тя му вдъхва кураж. През месец май в Пазарджик предстои състезание по плуване за деца със затруднения в развитието. Там Емо ще провери колко е надминал себе си.

В плуването Емо открива спасението, въпреки че понякога е много трудно. Но в света, в който живеем, само спортът му доказва, че ако се бори - ще открие своето място в света на големите.