Детски вопъл в Lupa.bg: Искаме на даскало!

Общество
20:50 - 30 Ноември 2020
3732
Детски вопъл в Lupa.bg: Искаме на даскало!

Децата са едни от най-разочарованите от въведените нови мерки в България и продължаването с онлайн обучението им. Голяма част от хлапетата желаят да са в класните стаи, искат да виждат приятелите си и смятат, че се нарушава свободата им.

Пред Lupa.bg ученици от различни възрастови групи и училища споделиха мнението си, което може да се обобщи в едно изречение: "Искаме на даскало!", както обичат те да се изразяват те жаргонно.

И това доказва, че създалата се ситуация стимулира тийнейджъри и по-малки за посещение на учебните занятия, а не да бягат от тях.

"Явно ние сме безгласни букви и никой не ни пита за нищо. Писна ни от тези неща, искаме на училище! Да не мислите, че онлайн учим повече, отколкото в час? Напротив! Всеки прави каквото си иска, пълна анархия. После има изисквания към нас и искат уж да сме учени и начетени като предишни поколения. Знаем, че трябва да има изолация, че уж ние сме най-виновни за разпространението на заразата заради контактите ни, но със сигурност има друго решение. Не искаме "Дървена ваканция", искаме да общуваме, да се виждаме с приятелите си поне в училище, да контактуваме с учителите, които в нашето училище не бягат от отговорност", сподели пред Lupa.bg Габриела - ученичка в 10-ти клас от 18-то училище в София.

Тя е подкрепена от още свои съученици, които са на същото мнение.

"Разочаровани сме, честно казано. Така не ни стимулират по никакъв начин, а ни отблъскват. Постоянно имаме проблеми с някой от платформите за онлайн обучение, учителите ни се сърдят, пишат отсъствия, оценките не се реални, всеки преписва, гледа да измами по някакъв начин, за да повиши успеха си в този момент. Е, кое е нормално според вас? И на всичкото отгоре сме затворени като в кафез", философски изтъква позицията си Ивона от 6-ти клас на 41-во училище в столицата. Разбира се, тя изразява мнението и на още деца от техния клас, като подчертава, че само 2-3 момчета нямат желание да ходят на училище, а да си стоят вкъщи.

При родителите горе-долу позицията е същата. Там нещата са 60:40 в полза на тези, които искат децата им да посещават учебни занимания и са против онлайн обучението.

"Искрено вярвам, че училищата са готови за онлайн обучението, защото в ситуацията, в която се намираме, е от първостепенна важност е да спасим повече човешки животи. Училищата доказано са средата, от която тръгва едно широко разпространение на вируса. Затварянето им дава възможност вирусът да се ограничи", коментира Цветина Петрова във Фейсбук групата за безопасно образование.

Петрова не отрече факта, че в някои училища има проблеми с техниката, но според нея родителите са наясно с това какви условия трябва да осигурят на децата, за да получават качествено образование у дома.

И тук се породи поредният спор между родителите. По-малката част искат опне до края на първия срок да се запази статуквото, но останалите са на друго мнение, за това призна и министър Вълчев преди време.

"Третират децата ни като престъпници и разпространители на коронавируса у нас. Нима никой не се замисля те как се чувстват психически и как влияе това върху тях? Съсипваме най-хубавото - децата, а после имаме изисквания и очаквания към тях. Нека се помисли и за друг вариант, след като затвориха всичко, спряха и спорта на малчуганите. Голяма част няма и кой да ги гледа, не разполагат с баби, нямат финансова възможност за друго", сподели Мариета Стоянова - майка на ученик от 7-ми клас.