Девет студенти със стипендия от АЕЦ „Козлодуй”

Актуални новини
15:07 - 26 Ноември 2021
1495
Девет студенти със стипендия от АЕЦ „Козлодуй”

Нови девет студенти-първокурсници са класирани за стипендиантската програма на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на централата.

Младите хора са завършили с висок успех гимназиалното си образование и са записани в редовна форма на обучение по бакалавърски и магистърски програми в Техническия университет в София и Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски" по приложими в атомната централа специалности.

Стипендиантите на атомната централа с тях вече са 28 досега, уточняват от пресцентъра. Всички ще получават стипендии по 1000 лева на семестър. АЕЦ "Козлодуй" ще заплаща и семестриалните такси на стойността на държавна поръчка до завършване на съответната образователна степен за тези студенти, които не са освободени от тях.

АЕЦ "Козлодуй" гарантира на своите стипендианти възможността да разширят професионалната си подготовка чрез провеждането на платени летни стажове и производствени практики на място в атомната централа. След дипломирането си те ще получат предложение да работят по придобитата специалност, като станат част от екипа на най-голямото електропроизводствено предприятие в страната. От тази възможност вече са се възползвали осем младежи, допълват в съобщението.

Специалностите "Топлоенергетика и ядрена енергетика" в Техническия университет - София, и "Ядрена техника и ядрена енергетика" в СУ "Св. Климент Охридски" от учебната 2020/2021 година са включени в списъка на защитените специалности. Таксите за тях през целия курс на обучение се покриват от бюджета на Министерството на образованието и науката, припомнят още от атомната централа.